Vesti

A. Ivanko: Posle 60 dana u sudovima u Kosovskoj Mitrovici radiće i Srbi

Odluka da u sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice u početku rade samo međunarodne sudije i tužioci doneta je na osnovu dogovora vlasti Srbije i UNMIK-a, kazao je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko. On je gostujući u emisije “Pregovaranje” na KIM radiju rekao da će nakon šezdeset dana tamo početi da rade i radnici pravosuđa srpske nacionalnosti. “Nadamo se da će nakon perioda od šezdeset dana lokalne sudije početi da rade u sudu. Zato što nismo mogli da postignemo sporazum, zbog nedostatka sudija koji su mogli da rade i zbog nedostatka vladavine prava, odlučili smo da u početku rade međunarodne sudije i tužioci. Nastavićemo sa razgovorima Beograd - Priština da bi postigli dogovor kako bi lokalne sudije i tužioci radili u sudu”, kazao je Ivanko. U ovim sudovima će se, prema rečima Aleksandra Ivanka, sprovoditi isključivo UNMIK-ovi zakoni. “Ovde je reč o dve uredbe UNMIK-a. Jedna je krivični zakonik UNMIK-a, a druga je proceduralni zakonik UNMIK-a. Obe uredbe su dostupne i na srpskom i albanskom jeziku za sve one koji žele da se upoznaju sa tim. U početku će se sud baviti samo hitnim slučajevima koji uključuju krivična dela”, rekao je portparol UNMIK-a. Iako je bilo incidenata, Ivanko smatra da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji znatno stabilnija u poslednje dve godine. “Mislim da smo imali vrlo stabilnu situaciju. Naravno da je bilo incidenata i to vrlo nasilnih, ali zahvaljujući zrelosti koju su iskazali stanovnici Kosova u protekle dve godine imali relativno stabilnu situaciju”, kaže Ivanko. Govoreći o insistiranju srpskih pripadnika KPS-a da rade pod komandom UNMIK-a, a ne lokalnih komandanata kosovske policije, Ivanko je rekao da je to pitanje previše ispolitizovano. “Naš stav je da ne možemo vratiti istoriju unazad, policija je pitanje koje se odnosi na prenošenje nadležnosti. Jedino mesto gde policija direktno podnosi izveštaje UNMIK-u je sever Kosova. Policajci ne služe vladi nego zajednici”. Ivanko je još jednom ponovio da UNMIK ne želi monoetničku policiju na Kosovu i istakao da u svetu ne postoji mesto gde je policija podeljena po etničkoj osnovi. Komantarišući izveštaj UNDP-a u kome se navodi da je opalo poverenje stanovništva Kosova prema UNMIK-u i šefu te misije Lambertu Zanijeru, Ivanko kaže da je razlog za to zamor populacije prema dugogodišnjem prisustvu ove misije u Pokrajini. On je naveo da UNMIK ima sve manje uticaja na mnoga pitanja i da vlada Kosova na sebe preuzima sve više nadležnosti i misija EU koja dolazi. “ Za sada UNMIK ima uticaja na pitanja koja se tiču policije i pravosuđa, kao i na dijalog između Prištine i Beograda, ali ne i na ostala administrativna pitanja”. Portparol UNMIK-a je istakao blisku saradnju sa EULEX-om po pitanju preuzimanja opreme, čiji je veći deo prenet, a takođe je rekao i da će se osoblje UNMIK-a uskoro iseliti iz glavne zgrade u kojoj je bila bila smeštena ova misija.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017