Vesti

Sudovi u Kosovskoj Mitrovici počeli sa radom

Posle 7, 5 meseci pauze danas su počeli da rade Opštinski i Okružni sudovi u Kosovskoj Mitrovici. Portparol UNMIK-a Đordji Kakuk izjavio je da će međunarodne sudije i tužioci koji su danas stigli u Opštinski i Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici raditi po UNMIK-ovim zakonima. Radiće u okviru Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti UN-a. Danas neće primati slučajeve i koliko sam ja obavešten, pocece u ponedeljak, jer moraju da pripreme kancelarije, da provere dosijee, što će biti dosta posla za danas i ponedeljak. Onda ćemo videti šta će se dalje dešavati”, rekao je Kakuk. On je dodao da je danas otpočela prva faza ponovnog rada suda u kojoj će raditi samo međunarodne sudije i tužioci. U drugoj fazi razgovaraćemo kako će lokalni radnici pravosudja početi da rade”, rekao je Kakuk. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je da su danas u sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice počeli da rade dvojica međunarodnih sudija i dvojica međunarodnih tužioca. Sud u severnom delu grada zatvoren je nakon što su jedinice međunarodnih snaga, po nalogu tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, 17. marta upale u zgradu gde su nekoliko dana protestvovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajući da budu vraćeni na svoja radna mesta. Tokom incidenata koji su usledili, poginuo je jedan Ukrajinski policajac, povređeno je 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017