Vesti

Protest u Gračanici: Evropa da, EULEKS ne

Misija Evropske unije dolazi mimo svih pravila i normi međunarodnog prava i nije dobrodošla, jer podržava Ahtisarijev plan, koji nije prošao u Savetu bezbednosti. Nećemo pristati na tobožnje multinacionalno društvo u kojem nema mesta ni za koga drugog osim za Albance i u kome drugi narod potpuno nestaje, neke su od poruka koje su se čule na današnjem protestu u Gračanici. Na mitingu se okupilo nekoliko stotina stanovnika centralnog Kosova koji su pozvani da se građanskom neposlušnošću odupru kosovskim institucijama i EULEKS-. Okupljeni su noslil parole na kojima je između ostalog pisalo: Ne damo srpsku dusu, Stop teroru, pretnji i ucenama, Evropo ne ubijaj hrišćanski duh. Vladi Srbije upućena je poruka da ne pristaje na ucene i ne dozvoli razmeštanje Misije Evropske unije. “Sa ovog mesta poručujemo predstavnicima naše države da ne pristanu ni na kakav eulex i nove misije, koje su protiv interesa naroda i države koje nas sve vise umanjuju i brojčano i teritorijalno. Protiv smo bilo kakvih ideja koje Srbiji oduzimaju suverenitet i deo teritorije. “, rekao je predsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije, Radovan Ničić. Direktor KBC-a Stojan Sekulić osvrnuo se na stalne probleme koje bolnica ima zbog zadržavanja lekova na carini. On je podržao izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića. “Evropa da, EULEKS ne. Kad se bude dobila saglasnost za rašmeštanje ove misije u Ujedinjenim nacijama i Srbija to podrži i mi ćemo”, naglasio je Sekulić. Govornici u Gračanici kritikovali su državnog sekretara za KIM Olivera Ivanovića i premijera Srbije, Mirka Cvetkovića zbog promene državne politike i kontakata sa Euleksom. Današnji skup koji je organizovala Zajednica opština Kosova i Metohije protekao je bez incidenata, a obezbeđivale su ga jake snage švedskog KFOR-a. Osim u Gračanici protesti pod sloganom STOP EULEKSU, održani su i u Štrpcu i Kosovskoj Mitrovici, a miting u Ranilugu je otkazan.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017