Vesti

Za zaštitu kulturnog i verskog nasleđa od velike važnosti donošenje zakona o zaštiti

Donošenje zakona o zaštiti kulturnih i verskih objekata, institucionalno jačanje, integracija u civilno društvo, pronalaženje sredstava za finansiranje obnove i razvijanje političke strategije su trenutno prioritetni zadaci koje treba rešiti, kazala je na današnjoj debati u Medija centru u Čaglavici šef kancelarije Saveta Evrope u Prištini Nana Magnadotir. “To sve treba rešiti, kako bi kulturno nasleđe “cvetalo”. To su zajednički napori Evropske Komisije i Evrposkog saveta koji zajedno rade na zaštiti verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu, ” kazala je Magnadotir. Šef odeljenja za zajednice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji (ICO) Rafael Nagel je kazao da je zaštita kulturne baštine jedan od najvažnijih zadataka Vlade Kosova i u centru mandata ICO-a. On je izrazio nadu da će kosovske institucije prihvatiti obavezu da štite kulturno i versko nasleđe efikasnije. “Kulturno i versko nasleđe je važno za sve zajednice koje žive na Kosovu. Sve zajednice koje ovde žive, Srbi, Albanci, Goranci, Bošnjaci, svi imaju svoje kulturno i versko nasleđe i ono je od podjednake važnosti za sve, jer je svedok bogate istorije ovog prostora. ” Na pitanje u kom svojstvu su predstavnici ISO-a kao organizacije koja nije statusno neutralna, prisutni u obnovi i na današnjoj konferenciji, Negel je kazao da ICO ima mandat da podrži Vladu Kosova u integraciji Ahtisarijevog plana, kao i to da njihovo prisustvo dozvoljava i kosovski Ustav. “Naš mandat je da podržimo Vladu Kosova u integraciji Ahtisarijevog plana. Iza nas stoji 25 država, uključujući skoro sve članice EU, SAD i druge. U kosovskom Ustavu postoji član koji omogućava misiju ICO-a i na osnovu toga mi radimo ovo. ” Predstavnik ministarstva kulture Vlade Kosova Lirje Kujtazi je kazala da je Vlada Kosova do sada potrošila vise od 6 miliona evra za obnovu kulturnih i verskih spomenika. “Imamo dosta rezultata, ali nismo zadovoljni, jer težimo većim rezultatima. Potrošili smo preko 6 miliona evra za popravku ovih celina i nastavljamo i dalje da što više doprinesemo zaštiti nasleđa, kako bi se one od strane UNESK-a i drugih organizacija registrovale kao univerzalne vrednosti. ” Na debati o zaštiti verskog i kulturnog nasleđa je rečeno i da mnoge kulturne i verske objekte sada štiti KFOR, kao i to da će u skorijoj budućnosti njihovu zaštitu preuzeti KPS.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017