Vesti

A. Ivanko: Pitanje statusa za UNMIK završeno

Razgovori o statusu Kosova i Metohije su završeni i UNMIK tu ne može da učestvuje, rekao je danas u Prištini portparol ove misije Aleksandar Ivanko. “Ne vidim način da UNMIK može da učestvuje u bilo kakvim razgovorima o statusu, jer je to pitanje, što se nas tiče završeno, tako da UNMIK nema u šta da bude uključen. Kada je u pitanju dijalog, naša svrha je da pokušamo da normalizujemo situaciju u kojoj se nalaze srpski pripadnici KPS i carinske službe”, kazao je Ivanko. Govoreći o mogućnosti podele Kosova i Metohije, portparol UNMIK-a je rekao da je stav UNMIK-a i uopšte Kontak Grupe o tome jasan: “ne može biti podele i ne vidim o čemu bi se tu moglo razgovarati”. Na pitanje novinara da li izjave predsednika Srbije Borisa Tadića o podeli mogu uticati na razgovore kojim UNMIK rukovodi, Ivanko je rekao da ne mogu jer su to pitanja vezana za status Kosova. “Mi smo posrednici tehničkog dijaloga u šest tačaka koja su nam data od strane generalnog sekretara UN-a, tako da nemamo ulogu u tome. To su pitanja za ljude koji su na višem nivou”, istakao je Ivanko. On je kazao da će posle otvaranja Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice raditi samo međunarodni prestavnici i naglasio da nijedan Srbin, bivši radnik pravosuđa, tamo neće biti vraćen.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017