Vesti

Mogućnost podele Kosova loša poruka Srbima na ovim prostorima

Politički predstavnici kosovskih Srba ocenjuju danas izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o mogućnosti podele Kosova kao lošu poruku Srbima na ovim prostorima. Potpredsednik skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić ocenio je u izjavi za Kontakt plus radio da izjava predsednika Tadića predstavlja lošu poruku Srbima na Kosovu i Metohiji. " O nama se ovde govorilo da smo mi ti koji hoćemo i želimo podelu Kosova. Mi podelu Kosova ne želimo, mislim da niko nema pravo da se odrekne Gračanice, Pećke Patrijaršije, Dečana, mislim da nam to ni naša savest a ni naredna generacija ne bi oprostila. Mi nemamo pravo da bilo šta poklanjamo nikome a naročito ne ono što nam je neko pre hiljadu godina ostavio. Iz tog razloga ja sam protiv bilo kakve podele Kosova i Metohije“, naglasio je Jakšić. Potpredsednik SNV centralnog Kosova Rada Trajković smatra da bi se podelom Kosova suštinski legalizovalo etničko čišćenje i kako je rekla, zatvorila bi se stranica o sudbini kidnapovanih i nestalih Srba sa ovih prostora. Trajkovićeva je kazala da podela po etničkom principu isključuje promovisanje evropskih vrednosti jer u Evropi postoji niz sličnih situacija koje nisu podrazumevale etnički pristup rešavanju problema. "Mislim da kod Albanaca ne postoji projekat podele već projekat zamene, a to je sever za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Ne znam koliko bi naša država u svemu ovome zaista izašla kao pobednik a koliko kao država koja je u procesu nestajanja sa jedne, a sa druge strane u procesu stvaranja projekta velike Albanije“, kaže Trajković dodajući da se nada da će se za Kosovo i Metohiju iznaći rešenje koje neće biti podela.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017