Vesti

Sud u Mitrovici ponovo radi od petka

“Glavni rezultat dogovora izmedju Prištine i Beograda je u oblasti pravosuđa. Sud u severnom delu Mitrovice otvara se u petak i to je prva faza u kojoj će raditi samo međunarodne sudije i tretiraće se hitni slučajevi”, rekao je Dejvid Harlend, glavni zamenik Specijalnog prestavnika Generalnog sekretara UN na Kosovu na javnoj debati na temu "Dijalog između Prištine i Beograda-sudstvo i policija” u Medija centru u Čaglavici. On dodaje da će se u drugoj fazi nastojati da sud dobije multietnički karakter, zapošljavanjem sudija Srba i Albanaca. Na današnjoj debati, na kojoj su osim Harlenda učestvovali i gradonačelnik Južne Mitrovice Bajram Redžepi i potpredsednica izvršnog odbora SNV-a, Rada Trajković, najviše reči bilo je o situaciji u severnom delu Kosovske Mitrovice. “Ja sam vrlo razočarana sa onim što se dešava na severu, tu prolaze namirnice i nafta bez pdv-a, shvatila sam da je to postalo leglo šverca i kriminala. Danas imate deset porodica na severu koje su prebogate i koje drže monopol nad npr. naftom, stvara se jedna moćna i jaka kriminogena grupa, koja uvek može da izazove incident. Mafija i sa severa i sa juga odlično sarađuje i to nam je na žalost najmultietničkiji deo društva i albanskog i srpskog”, rekla je Rada Trajković. Gradonačelnik južnog dela Mitrovice, Bajram Redžepi smatra da sever Kosova ne sme biti talac Beograda zbog njegovog puta ka Evropi. “Ako Beograd ozbiljno razmišlja o Evropi, onda to sada mora dokazati, postavši evropski partner na Kosovu. Vlada u Beogradu je promenjena već par meseci i mi smatramo da je ona dovoljno konsolidovana kako bi bila partner Zapada i da ne bi dozvolila krizu na severu”, kazao je Redžepi. On dodaje da su Albanci do sada bili veoma strpljivi, ali da to ne znači da će beskrajno čekati na odugovlačenje nerešenih pitanja, a naročito u oblasti sudstva, policije i carine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017