Vesti

Nepoznati počinioci oskrnavili pravoslavno groblje kod Kosovske Kamenice

Nepoznati počinioci oskrnavili su pravoslavno groblje koje se nalazi između sela Tomance i albanskog sela Petrovce u opštini Kosovska Kamenica, rekao je Kontakt plus radiju odbornik u lokalnom parlamentu Ivan Petrović. On je naveo da su dva nadgrobna spomenika porušena, nekoliko krstova razbacano, oštećena žica na ogradi i kapija i slomljen prozor na pomoćnoj zgradi. “Još uvek ne znamo kada se tačno to desilo, sinoć ili juče popodne. Ovo je treći ili četvrti put da oni to rade. Od stotinak spomenika koliko ih ukupno ima na groblju do sada je porušeno oko desetak”, rekao je Petrović, dodajući da je slučaj prijavljen policiji. “Ranije smo viđali albansku decu kako trče prema susednom selu Petrovce, to je bilo pre dve ili tri godine. Sada ih nismo videli ali sumnjamo da su to ponovo oni uradili. Slučaj smo prijavili policiji, međutim oni su samo uzeli izjave od nekoliko ljudi iz našeg sela i na tome se završilo”, naglasio je Petrović. Do 1999. godine u selu Tomance je živelo oko 190 Srba. Danas, selo ima preko 200 stanovnika s obzirom da se, objašnjava Petrović, nijedno domaćinstvo nije odselilo a prirodni priraštaj je dobar. Pa ipak, poslednji incident je uznemirio meštane, naglašava on, imajući u vidu da u ovom selu nije bilo većih incidenata, otmica, kidnapovanja, ubistava i slično.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017