Vesti

Deci Kosova uručena je još jedna humanitarna pošiljka

Humanitarna organizacija „Mati Tatjana Manastir Gračanica“ obezbedila je 85 računara za 32 škole na Kosovu i Metohiji čija je raspodela ovih dana u toku. Direktorima škola na centralnom Kosovu pomoć je svečano uručena danas u Manastiru Gračanica a predsednica ovog udruženja, Ljiljana Karanov, je u izjavi KIM radiju rekla da će pomoć i podrška nastaviti da stiže i u narednim danima. Ona napominje da humanitarna pomoć ne može da reši probleme Srba u pokrajini ali da može da ih olakša. „Imamo oko 17 tona hrane i najveći problem imamo sa distribucijom te pomoći do Kosova jer nam Srbija naplaćuje PDV a sa UNMIK-om imamo administrativnih problema. Ali naša borba se nastavlja. Mene uvek fascinira broj dece na Kosovu. Npr. imate mesto Sušići gde ima 28 kuća a 110 dece. I tu je moja volja za radom“, rekla je Karanov KIM radiju. Koordinator ministarstva prosvete u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju, Mihajlo Petrović, kaže da humanitarna pomoć može mnogo da pomogne. On smatra da je bezbednost najveći problem dece na Kosovu ali ističe da je materijalna pomoć i podrška ono što Vlada Srbije u ovom trenutku može da ponudi Srbima na Kosovu. “ Mi pokušavamo i sve ostalo. Nećemo stati nećemo odustati ovo je naša teritorija, naše Kosovo i Metohija i dokle kod je Srba ovde biće i države“, rekao je Petrović. U kontejnerskom naselju u Gračanici, međutim kažu, da osim Crvenog krsta niko o njima ne brine a i ta pomoć je retka i veoma skromna. Koviljka Smiljic iz Lipljana kaže da je u poslednjih par meseci dobila nekoliko konzervi hrane i jedne cipele i da joj nije jasno gde je ruska humanitarna pomoć namenjena Srbima na Kosovu. „ Ovde je užas. Zimi užasno hladno leti užasno toplo. Sada nemamo struje, niko nas ne pomaže a svi bi da nas obiđu. Nama ne trebaju posete nego pomoć“, rekla je Koviljka Smiljić KIM radiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017