Vesti

A. Ivanko: Cilj nam je da sprečimo etničku podelu međunarodnih misija na Kosovu

Iz UNMIK-a je danas potvrđeno da će sud u Kosovskoj Mitrovici najverovatnije početi sa radom u petak i da će biti u potpunoj nadležnosti UNMIK-ovog odeljenja za pravosuđe. Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko, je na redovnoj konferenciji za novinare, danas u Prištini, potvrdio da EULEX neće imati nikakve nadležnosti nad tim sudom. „Očekujemo da će tužioci i sudije u petak početi sa radom. To će najpre biti dvoje međunarodnih sudija i tužilaca. Plan je da za oko 60 dana uspostavimo propisno funkcionišući sud u koji će biti uključeni i srpski i albanski radnici“, rekao je Ivanko. On je za početak oktobra najavio i nastavak pregovora sa Beogradom o povratku srpskih policajaca u službu KPS-a i funkcionisanju carine na severu Kosova. „Sastanak će najverovatnije biti održan sa ministrom Goranom Bogdanovićem. Nadamo se da će dogovor biti postignut brzo, već do kraja oktobra“. Portparol UNMIK-a je naglasio da je cilj da se rekonfiguracijom UNMIK-a izbegne svaka etnička podela međunarodnih misija na Kosovu. „ Zato tesno sarađujemo sa EULEX-om i EU tesno sarađuje sa Beogradom kako bi ova misija bila raspoređena na celom Kosovu. Ivanko je potvrdio da je proces rekonfiguracije zvanično počeo prošlog petka i prema planu biće završen za dva meseca.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017