Vesti

U Prištinu stiglo 50 pripadnika misije EULEX

Šef ekipe EU za planiranje na Kosovu Roj Riv poželeo je danas dobrodošlicu pripadnicima misije EULEX-a. Tokom vikenda na Kosovo je stiglo 50 članova ove misije, a u narednim danima stići će još. Poželevši im dobrodošlicu Riv je kazao da je dobro što sada EULEX misija, to jest njeni pripadnici mogu i praktično biti viđeni na terenu. “Znam da je za sve vas bilo frustrirajuće čekati na ovo, ali smo sada tu i počinjema sa istinskim aktiviranjem EULEX-a. Sada smo se “prizemljili” i možemo da uradimo ono za šta smo poslati da radimo, ” kazao je Riv obraćajući se novim pripadnicima misije. Riv je kazao da je sa UNMIK-om ostvarena dobra saradnja. “Dobili smo obećanmja da ćemo imati pristup svemu što nam je potrebno da bismo mogli da pomognemo ljudima, a vi ste prvi talas toga. Počećemo da radimo svoj posao pre kraja godine i radićemo ga na celom Kosovu. Vi ste ti koji će obavljati posao, a ja ću sedeti u pozadini i nadgledati ceo proces kako bih bio siguran da sve odvija po dogovoru i savetima eksperata koji su taj posao do sada obavljali. Šef ekipe EU za planiranje na Kosovu je precizirao da će ova misija raditi sa policijom, pravosuđem i carinom. “Pred nama je mnogo posla, ali se nadam da ćemo svi zajedno moći da ga uspešno obavimo. ” Riv je dodao da Ima puno zadataka i izrazio nadu da će misija EULEX-a uspeti da popravi sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji. Pedeset službenika ove misije malo zna o Kosovu i Metohiji, kako su rekli, ovde su kako bi se više informisali i saznali sve što je neophodno da dobro obavljaju svoju misiju. Hans Strind Lund, policajac iz Švedske kaže da je pre nego što je došao na Kosovo prošao kurs od nekoliko nedelja. “Pokušali smo da se upoznamo sa istorijom, ali moram da kažem da neznam o Kosovu koliko bi želeo da znam. ” Mora O Saliven je iz Irske, takođe je radila u policiji. “Nedavno sam radila u Bosni, godinu dana. Nisam stručnjak, ali volim da mislim kako znam ponešto o ovom području. Svakako nameravam da saznam puno više. ” Okružni sudija iz Nemačke Klaus Jung kaže da će misija EULEX-a od Kosovske Mitrovice napraviti jedan veliki grad. “Reka je, a ne zid između dva dela grada. U Nemačkoj smo uspeli da napravimo jedan veliki grad. Tako će biti i u Mitrovici. ”Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017