Vesti

Pravna zbrka oko raspodele vlasti UNMIK-a i EULEKSA

Pitanje rekonfiguracije UNMIK-a, tačnije preuzimanja većeg dela nadležnosti od strane EULEKS-a, izaziva mnoge nedoumice. Portparol UNMIK-a Sven Lindholm, u izjavi za KIM radio rekao je da misija UN-a neće imati funkcije u oblasti policije i pravosuđa. “Veći deo toga preuzeće EULEKS, koji će operisati sirom Kosova. Mi ćemo zadržati našu veliku kancelariju u Mitrovici, ali je takođe odlučeno da zadržimo i političke kancelarije u Štrpcu, Gračanici i još jednom mestu”, objašnjava Lindholm. Šef ekipe Evropske unije za planiranje na Kosovu, Roj Riv tvrdi da je namera EULEKS-a da se rasporedi širom Kosova “kako u sredinama naseljenim manjinskim stanovnistvom, tako i u sredinama koje je naseljeno većinskim stanovništvom”. Očekivanja srpskog i albanskog stanovništva i njihovih predstavnika su različita, ali im je zajednicka jedino zbunjenost oko raspodele budućih nadležnosti izmeđju dve misije i vlasti u Prištini. General u Kosovskoj policijskoj službi Rahman Sulejmani u izjavi za KIM radio, kazao je da se i dalje ne zna ništa konkretno. “Međutim, tu je i Vlada, tu je i Ministarstvo unutrasnjih poslova. Govorim da će kosovska policija verovatno rekonfiguracijom dobiti dodatna ovlašćenja koja nije imala”, smatra Sulejmani. Dok se na Kosovu nastavlja i usložnjava pravna zbrka oko nadležnosti vlasti, obični ljudi i dalje čekaju rešenje koje bi unelo bar malo izvesnosti u njihove živote. Zoran Nikolić, Srbin iz Gračanice pita se kome bi trebalo da se obrati kada nastane neki problem. “Narod je zbunjen, kome se obratiti? Da li UNMIK-u koji faktički odlazi, formalno ne, ali fakticki da, jer je prepustio odavno sve svoje ingerencije takozvanim kosovskim institucijama, a sad se tu pojavljuje i neki EULEKS?”, kazao je Nikolić. Na samom početku instaliranja misije EU na Kosovu, osim u srpskim sredinama gde će deo nadležnosti zadržati misija UN, izgleda da je u pitanju prelazno rešenje koje bi trebalo da privremeno odgovori na neslaganje i nezadovoljstvo Beograda i pojedinih članica Saveta bezbednosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017