Vesti

UNMIK preuzeo kontrolu suda u Mitrovici

UNMIK je danas preuzeo od KFOR-a kontrolu nad zgradom Opštinskog i Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, kazao je portparol civilne misije UN-a, Aleksandar Ivanko. On je naveo da će u zgradi suda i oko nje biti stacionirani pripadnici UN policije, a da će KFOR u manjoj meri ipak zadržati svoje prisustvo. On je precizirao da sud u Kosovskoj Mitrovici treba da počne rad 3. oktobra “ Mi smo počeli sa raščcišćavanjem zgrade suda u petak, a planiramo da postanemo operativni od 3. oktobra”, tvrdi Ivanko. Kako je najavljeno iz UNMIK-a otvaranje suda odvijaće se u nekoliko faza, a u prvoj će u zgradi suda biti isključivo međunarodne sudije. Jedinice međunarodnih snaga, po nalogu tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, iznenada su, 17. marta upale u zgradu Opštinskog i Okružnog suda u Mitrovici, gde su nekoliko dana pre toga, protestvovali nekadasnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajući da budu vraćeni na radna mesta. Tokom incidenata koji su usledili, ubijen je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i mnoštvo srpskih demonstranata.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017