Vesti

Jeton Muljaj osuđen na tri i po godine zbog granatiranja Visokih Dečana

Kosovski Albanac Jeton Muljaj osuđen je na tri i po godine zatvora zbog granatiranja manastira Visoki Dečani, saznaje KIM radio. Muljaj je 30. marta prošle godine na manastir ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača. Pravni zastupnik manastira Ljubomir Pantović izjavio je za KIM radio da nije zadovoljan presudom Okružnog suda u Peći. “Prvo, ja nisam zadovoljan optužnicom, jer je Muljaj optužen za nedozvoljeno posedovanje “zolje” i za oštećenje spomenika kulture. To vam je kao da je bacio kamen na neku crkvu i polomio crep. On je ispalio raketu iz ručnog bacača na manastir u kome žive ljudi. U trenutku napada u manastiru je bilo oko 50 monaha, gostiju i radnika, a takođe i italijanski vojnici KFOR-a koji obezbeđuju manastir”, kazao je advokat Pantović. Prema njegovim rečima radi se o aktu terorizma. “Specijalno tužilaštvo ga je optužilo za minorna dela a ne za terorizam za šta je zaista trebao da bude optužen. Sudija Hajnalka Karpat nije imala izbora i on je proglašen krivim za ta druga dela kao i za izazivanje naročite opasnosti i dobio kaznu od tri i po godine”. Advokat Pantovic kaže da manastir nema pravo žalbe na presudu, već da u ovom slučaju pravo žalbe ima samo okrivljeni koji je osuđen i javni tužilac koji ga je optužio. Pantović kaže da nema dokaza da je još neko učestvovao u granatiranju manastira, ali da ne isključuje i tu mogućnost. Manastir Visoki Dečani granatiran je 30. marta prošle godine u jedan čas posle ponoći. Granata koja je pogodila dvorišni zid manastira, ispaljena je sa obližnjeg brda, gde je policija pronašla patronu ispaljene minobacačke granete tipa 'zolja'. Jeton Muljaj se predao policiji februara ove godine pošto su mu pripradnici KPS opkolili kuću.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017