Vesti

F. Sejdiu: Vladavina zakona najveći izazov za Kosovo

Kosovski institut pravde i UNDP započeli su Početni pravni obrazovni program namenjen usavršavanju sudija i tužioca koji će raditi u okviru kosovskog pravosuđa. Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, ocenio je početak ovog procesa kao događaj od velikog značaja: „Ovog trenutka počinje nova etapa dalje saradnje kosovskih institucija i Kosovskog instituta za pravosuđe. Vladavina zakona predstavlja najveći izazov za Republiku Kosovo a to može biti prevaziđeno angažovanjem sudskog saveta i pravosuđa. “, rekao je Sejdiu. Direktor UNDP-a, u okviru čijeg programa se i razvija ovaj projekat, Mauris Devulf, rekao je da izveštaji koje su oni dobili nisu zadovoljavajući: „Postoje vrlo ozbiljni deficiti u samom sistemu. Izveštaj takođe kaže da vladavina prava na Kosovu nije zadovoljavajuća. Kako bi unapredili sistem, potrebno je fokusirati se na izgradnju ljudskih resursa. Spremni smo da preuzmemo ozbiljne inicijative kako bi bili što bliži pravdi. “, kazao je Devulf. Početni, pravni obrazovni program je deo sveukupnog UNDP programa za vladavinu zakona koji je uspostavljen da poveća profesionalizam pravnog sektora za bolju vladavinu prava na Kosovu. Uz veliki doprinos Vlade Norveške i USAID-a ovaj obrazovni program je određen za 31 budućeg sudiju i tužioca. Nakon ulaznog ispita, a na osnovu kriterijuma navedenih u Uredbi za organizaciju ispita, kandidati će proći trening podeljen u 35 modula (na građanski i krivični zakon) u trajanju od 15 meseci u Kosovskom pravnom institutu. Nakon završetka, kandidati će obavljati dužnost sudija ili tužioca. Ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici OEBS-a, UNDP-a, EULEKSA i drugih međunarodnih organizacija. Iako je bilo najavljeno prisustvo premijera Kosova, Hašima Tačija i ministarke pravde u vladi Kosova, Nekibe Keljmendi, zbog neodložnih obaveza koje su imali, oni se nisu pojavili.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017