Vesti

R. Trajković: Decentralizacija je za Srbe na KiM način i vid opstanka

U svim zakonima Kosova iako se zna da Srbi nikada ne koriste termin “Republika Kosovo” u prevodu na srpskom ovaj termin je široko u upotrebi, jedna je od primedbi bivšeg zamenika ombudsmana u Prištini Ljubinka Todorovića na kosovsko zakonodavstvo. “Kod Zakona o lokalnoj samoupravi postoji niz odredbi za koje se ne zna da li se misli na stanje pre ili posle 99. godine, govori se o broju stanovnika, a nije precizirano koji popis se uzima kao važeći, a pominju se i opštine po Ahtisarijevom planu Severna Kosovska Mitrovica i Gračanica koje još nisu opštine”, primedbe su koje je gostujući u emisiji “Srpska realnost i perspektive na Kosovu”, izneo bivši zamenik ombudsmana u Prištini Ljubinko Todorović. “U Zakonu o lokalnoj samoupravi pominje se da su proširena prava data Srbima u opštinama Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu. Iako su prava utvrđena ona vise u vazduhu, jer izuzev Štrpca, Gračanica i Severna Kosovska Mitrovica nisu opštine. Da li je u ovoj fazi moguće da se radi po programu Ahtisarija koji u ovom trenutku još nije potpuno u primeni”, kazao je Todorović. Jedan od lidera Srba Rada Trajkovic smatra da decentralizacija ne samo da je demokratsko pitanje, jer se njome vlast približava običnom čoveku, već je za Srbe to i način i vid opstanka. “To nam je način da se zaštitimo od diskriminacije i konačno ponudimo stanovništvu perspektivu koja podrazumeva opstanak na ovom prostoru. Svesni smo činjenice da je na Kosovu ostala jedna trećina Srba, i politički deo Ahtisarijevog plana jeste problem, ali tehnički deo koji podrazumeva decentralizaciju je nešto na čemu treba raditi, ali mi želimo garancije i ne želimo da stepen naše samostalnosti podredimo nečemu što je volja bilo koga u Prištini”, kazala je Trajković. Predsednik Demokratske stranke Bošnjaka u kosovskom parlamentu Sadik Idrizi istakao je kao važnu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi koja se odnosi na mogućnost sklapanja partnerstva između opština. “Mogućnost saradnje između opština je dobra stvar. Ne moraju biti iz iste zajednice, saradnja može postojati i između drugih zajednica, ako postoji interes mogu sarađivati Srbi, sa Bošnjacima, Turcima i obrnuto, ” kazao je Idrizi. Šef odeljenja za zajednice u kancelariji civilnog međunarodnog predstavnika Rafael Nageli je kazao da je i najbolji zakon beskorostan ukoliko postoji samo na papiru, zbog čega je važno da se zakon sprovede i u praksi. “Faza u kojoj se trenutno nalazimo je kako da Zakon o lokalnoj samoupravi sprovedemo u delo. A da bi smo to mogli da uradimo trebalo bi najpre da u njegovo sprovođenje uključimo one na koje taj zakon ima najveći uticaj. Računamo na sve zajednice da svojim učešćem doprinesu na njegovom sprovođenju. ” U emisiji na KIM radiju je učestovao i savetnik za demokratizaciju u kancelariji međunarodnog civilnog predstavnika Mengistu Arefa, koji je bio i jedan od učesnika u pripremi Zakona o lokalnoj samoupravi na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017