Vesti

A. Ivanko: Početkom oktobra proradiće sudovi na severu Kosova

Sudovi na na severu Kosova počeće da rešavaju prve slučajeve početkom oktobra, čim sudnice budu očišćene, rečeno je na konferenciji za novinare u Prištini. Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko, kaže da je, nakon gotovo svakodnevnih konsultacija sa Beogradom, ponavljano da se mora uspostaviti red i zakon na severu Kosova. “Mogu da kažem da ćemo započeti sa čišćenjem i pripremanjem sudnice u petak, a već početkom oktobra očekujemo rešavanje prvih slučajeva pred tim sudom. ”, rekao je Ivanko. Što se tiče dosijea koji tamo postoje, Ivanko objašnjava da će se njima baviti sudije i tužioci koji će se tamo vratiti tokom narednih nekoliko nedelja. U toj početnoj, prelaznoj, fazi to će biti samo međunarodni tužioci i sudije. O ishodu pregovora I zahtevu srpskih pripadnika Kosovske policije da budu pod komandom UNMIK-a, za KIM radio Ivanko kaže: “Ne možemo vratiti istoriju. Preko devedeset odsto nadležnosti prebačno je na Kosovsku policiju i lanac komande je već formiran. Mi znamo šta Beograd želi ali ono što mi možemo da ponudimo jeste jedino međunarodno nadgledanje”. On smatra da je osnovni problem što su tehničke stvari politizovane. ”Ako u bilo kojoj srpskoj enklavi bude provaljno u neku kuću, taj čovek će želeti da provalnik bude uhapšen. Da li će mu zaista biti važno ko je nacionalnosti policajac koji je uhvatio počinioca i vratio ukradene stvari? Verovatno ne. Zato smo mi protiv politizacije problema jer on što manjini na Kosovu jeste potrebno to je policija. ”, tvrdi Ivanko i navodi da UNMIK nudi jednu razumnu opciju u kojoj bi lanac komande ostao isti ali bi međunarodni policajci radili rame uz rame sa srpskim policajcima. Na konstataciju novinara da EULEKS misija ima problem jer lokalni Srbi ne žele da sarađuju sa njima i pitanje da li će radnici srpske nacionalnosti, nakon odlaska UNMIK-a, biti zaposleni u EULEKS-u Ivanko to nije mogao da potvrdi ”ali koliko je meni poznato EULEKS će zapošljavati osoblje od slučaja do slučaja. Postoji nekoliko radnih grupa između UNMIK-a I EULEKS-a koje razmatraju određena pitanja pa će se možda i to naći na dnevnom redu. ” kazao je Ivanko.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017