Vesti

Prizren: Uručenje ključeva obnovljenog Vladičanskog dvora i Bogoslovije SPC

Predstavnik Evropske komisije Saveta Evrope predaće danas u Prizrenu Srpskoj pravoslavnoj crkvi obnovljene objekte Vladičanskog dvora i zgradu Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija (zgrada Zadužbine Sime Igumanova). Ključeve će u ime Sinoda Srpske pravoslavne crkve primiti episkop bihaćko-petrovački Hrizostom i rektor Bogoslovije protojerej Milutin Timotijević. Pored prijema ova dva objekta koje su obnovljene novcem Evropske komisije i Evropske agencije za rekonstrukciju, predstavnik Saveta Evrope Nanna Magnadotir (Island) će u ime Komisije za obnovu predati predstavniku Svetog Arhijerejskog Sinoda vladici Hrizostomu ključeve završenog parohijskog doma u Prizrenu, kao i ključeve drugih objekata koji su obnovljeni od strane Komisije prošle i ove godine (parohijski dom u Peći, parohijski dom i crkva u Istoku, parohijski dom i crkva u Prištini, parohijski dom u Vučitrnu). Zvanični prijem objekata od strane Srpske pravoslavne crkve izvršiće se pošto su završeni spoljni i unutrašnji radovi na objektima. Kako je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu SPC-a, Sabor je 20. maja 2008. godine doneo odluku o nastavku obnove, a u odluci piše i da se episkop Artemije “umoljava, da svojim povratkom u obnovljenu episkopsku rezidenciju u Prizrenu ohrabri srpski pravoslavni narod na opstanak i povratak”. Od vladike Artemija se očekuje da se obnovljeni objekti prihvate, osveštaju i da se u njih usele sveštenici ili vernici, kako bi se objekti “stavili u funkciju i sačuvali”. Za vladičanski dvor i Bogosloviju potrošeno je oko 1. 5 milona evra. Radove je obavljala po raspisanom tenderu firma Hidroterm/CHWB. (Hidroterm je lokalna kosovska firma, a CHWB je Cultural Heritage Without Borders, švedska organizacija koja je radila na obnovi baštine i u Velikoj Hoči i na drugim mestima). Nadzor nad radovima vršili su predstavnici međunarodne zajednice i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017