Vesti

K. Mitrovica: EULEKS ne u srpske sredine

EULEKS se ne može proširiti na srpske opštine i naselja u pokrajini, zaključak je sa sednice Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije. „Pošto se na delu Kosova i Metohije ova misija već rasporedila bez bilo kakvog pravnog osnova, Skupština zajednica opština AP KiM, utvrđuje da se Euleks ne može proširiti na srpske opštine i naselja. Svaki takav pokušaj naići na otpor srpskog naroda u pokrajini“, rekao je predsednik Skupštine zajednica, Radovan Ničić. On navodi da izjava predsednika Vlade Srbije o rekonfiguraciji EULEKS-a, stvara u srpskom narodu u pokrajini ozbiljnu zabrinutost „zato rukovodstvo Skupštine zajednica opštine KiM mora da na sastanku sa premijerom Cvetovićem razjasni takve, javno izrečene, stavove“ kazao je Ničić. Skupština opštine zajednica KiM zahteva od Vlade Srbije da, shodno akcionom planu, redovno ispunjava svoje finansijske obaveze prema srpskim pripadnicima KPS-a, pravosuđu, carinskoj službi i lokalnoj samoupravi. Od ministarstva za KiM se očekuje jasan stav prema zaposlenima u institucijama države Srbije koji su istovremeno na platnom spisku samoproglašene države Kosovo. Takođe se insistira na povratku svih državnih institucija na KiM a veruje se i da će Vlada Srbije ispoštovati volju građana prilikom sprovođenja kadrovske politike u pokrajini. Skupština opštine zajednica KiM očekuje da, Vlada Srbije i resorno ministarstvo, pokrenu „živu investicionu aktivnost“ kojom će se omogućiti stvaranje novih radnih mesta kao i povratak i zbrinjavanje Srba prognanih iz pokrajine. Od ministarstva spoljnih poslova se očekuje da energično reaguje na plansko iseljavanje mladih Srba u organizaciji zapadnih zemalja, Norveške, Švajcarske, Danske jer to, kako se ocenjuje u zaključcima, predstavlja nastavak etničkog čišćenja započetog 1999-e godine.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017