Vesti

Piter Fejt očekuje reforme na Kosovu

“Kosovu je potrebna reforma lokalne vlasti, reforma bezbednosnog sektora kao i jačanje vladavine zakona”, izjavio je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, nakon sastanka Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo, održanog u Prištini. Fejt kaže da se sada očekuju opšte reforme, predviđene Ahtisarijevim planom. "Prioriteti koje sam ja identifikovao su decentralizacija, vladavina zakona i reforme na polju bezbednosti", rekao je Fejt, dodavši da će one biti sprovedene u tesnoj koordinaciji sa EULEKS-om i KFOR-om. On dodaje da je za sprovođenje reformi neophodno da Kosovo formira Ustavni sud i da imenuje međunarodne sudije i tužioce. Bezbednosni sektor je takođe jedna od oblasti gde se očekuju reforme, a po Fejtu tu je predviđeno da, u saradnji sa NATO-om, do sredine 2009. godine bude stvorena osnova za Snage bezbednosti Kosova. Fejt je takodje rekao da u okviru vladavine zakona i reformi u sektoru bezbednosti treba imati u vidu da je potrebno stvoriti stabilnije stanje na severu Kosova i funkcionalizaciju graničnih prelaza sa Srbijom. “Ovo su neka od pitanja koja će biti prebačena na razgovore Priština - Beograd, a koje pokušava da uobliči šef UNMIK-a”objašnjava Fejt. Današnjem sastanku u Prištini prisustvovao je i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, koji tvrdi da je uverio međunarodne predstavnike da će Kosovo ispuniti preuzete obaveze i na taj način posvedočiti da je spremno da funkcioniše kao nezavisna država.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017