Vesti

Ministarstvo za KiM: Deca su nešto najvrednije što Srbija na Kosovu ima

Predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju danas su u Gračanici uručili pomoć koja se sastoji od 1114 kompleta udzbenika i isto toliko kompleta đačkog pribora. Pomoć je dopremljena u OŠ: Kralj Milutin u Gračanici odakle će biti distribuirana u ostalim školama na Kosovu i Metohiji. Donaciju je uručio predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Zvonko Stević, koji je naglasio da je ovo samo jedan deo u rešavanju ogromnih problema u obrazovnom sistemu na Kosovu i Metohiji. On je KIM radiju kazao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju rešilo i dugogodišnji problem materijalnih troškova za škole u pokrajini a da izrada socijalne karte ulazi u završnu fazu. „Kada to sagledamo uključićemo još institucija kao i sindikat radnika na Kosovu i Metohiji da napravimo dogovor za pravedniju raspodelu novca. To podrazumeva da Srbija mora da jača svoje institucije na Kosovu i Metohiji i uspostavi kontrolu trošenja tih sredstava“. On smatra da Srbi sa Kosova odlaze u strahu za svoju bezbednost i da smanjenje plata radnicima u državnim preduzećima na Kosovu neće podstaci nova iseljavanja. Ružica Milić, načelnik odeljenja za prosvetu i zdravstvo Ministarstva za Kosovo i Metohiju, izjavila je KIM radiju da država ovim pokazuje da brine za decu Kosova i Metohije jer su deca, kako je kazala, nešto najvrednije što Srbija na Kosovu ima. Po njenim rečima sistem obrazovanja na Kosovu funkcioniše vrlo dobro rekavši da su u toku pripreme za početak izgradnje Srednjoškolskog centra na centralnom Kosovu. „Taj projekat je planiran i u NIP-u za 2009. godinu i nadam se da će to uskoro krenuti jer je nedostatak prostora u školama na centralnom Kosovu evidentan“, rekla je Milić. Ona je naglasila da država čini sve da finansijski pomogne deci sa Gore da nastave da uče prema planu i programu Republike Srbije i drugih mehanizama pomoći nema. „Mi tu utičemo na UNMIK. Šaljemo dopise ali se oni na Gori sami najviše bore za svoja prava. Njihovo pravo na obrazovanje u sistemu i na jeziku na kojem žele je najače pravo na svetu. Mi smo prošle godine snabdelu svu decu sa udzbenicima, dajemo sredstva za renoviranje škola ali nemamo mehanizam da rešimo to stanje“, kazala je Ružica Milić KIM radiju tokom posete Gračanici.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017