Vesti

Ministar za povratak B. Stanković: Srbija jedan od otežavajućih faktora povratka

Ministarstvo za povratak i zajednice u Vladi Kosova doprinelo je povratku SPARK iznosom od 700 hiljada evra za podršku procesu individualnog povratka. Projekat vodi UNDP u saradnji sa ministarstvom za povratak na čijem je čelu ministar Boban Stanković koji kao najveći problem, koji usporava proces povratka, navodi nemogućnost zapošljavanja i kaže da u tome dobar udeo ima i država Srbija. “U svim institucijama Kosova trebalo bi da je zastupljeno 11 odsto Srba, od ukupnog broja radnika kao i 16 odsto drugih manjiskih zajednica. Međutim, Vlada Srbije, raznim socijalnim davanjima kao što su plate i penzije, pomaže ovdašnje Srbe gasi želju da se oni prijave za taj posao. Mislim da država Srbija treba da da jasan signal kosovskim Srbima da private jednu realnost I krenu ka institucijama Kosova” kazao je Stanković. On je dodao da to ministarstvo nema jasan plan o razvoju procesa individualnog povratka ali će novčanim sredstvima pomagati taj proces koji vodi UNDP, dok će se to ministarstvo baviti kolektivnim povratkom za šta je "priručnik već u izradi". Glavni predstavnik UNDP-a na Kosovu Frode Mauring tvrdi da postoji velika želja za povratak raseljenih na Kosovo ali da postoje i faktori koji taj proces usporavaju. "UNDP zajedno sa ministarstvom za zajednice i povratak pojačava strategiju kako bi olakšali povratak i učinili ga još održivijim u budućnosti. Do jula 2008 kroz projekat individualnog povratka vratilo se 150 lica što je jedan od uspeha” kazao je Mauring i pozvao na što masovniji povratak i da se ostane u svojim domovima. Ovaj doprinos ministarstva, kako je rečeno, pružiće punu podršku povratnicima koja uključuje izgradnju kuća, socijalno ekonomsku pomoć i ostale neophodne vidove pomoći.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017