Vesti

Vitina: Branislav Mihajlović 6 godina ne može na svoje imanje

Pokušaji Branislava Mihajlovića iz sela Požaranje u vitinskoj opštini da kroz kosovske institucije povrati svoju uzurpiranu imovinu, traju već šestu godinu za redom. Nakon prinudnog odlaska svih Srba iz njegovog sela, u kuću porodice Mihajlović bespravno se, sa falsifikovanim kupo-prodajnim ugovorom, uselila 14-očlana porodica Haljabaku. Branislav Mihajlović je, kako sam kaže, u svojoj višegodišnjoj borbi za istinom pred kosovskim institucijama nailazio na brojne neočekivane situacije. “Izložen sam mnogim neprijatnostima počev od pretnji, pa do čiste diskriminacije od pojedinih ljudi u institucijama Kosova. Oni ne sprovode ni važeće zakone Kosova iako ja imam neoborive dokaze da su falcifikovana lična karta, ovlašćenje, kao i da se protiv uzurpatora vode krivični postupci na sudu u Vitini. Čak je i KPA doneo odluku u našu korist, međutim i posle tri isterivanja iz kuće on ponovo ulazi i niko ga više ne sprečava u tome. Po mom mišljenju oni to rade zato što sam Srbin”, kaže Mihajlović. Branislav tvrdi da se porodica Haljabaku služi raznim sredstvima kako bi i dalje ostali u kući Mihajlovića. “Ovaj slučaj ne može da se reši na pravedan način, kao što bi to bilo normalno u nekoj demokratskoj zemlji koja ima svoje zakone. Predsednik suda u Vitini je u srodstvu sa jednim od uzurpatora i na sve načine pokušava da spreči da se zakon sprovede. Istražni sudija, koji radi na ovom slučaju, u srodstvu je sa predsednikom suda. Svi su rodbinski povezani’’, kaže Branislav. Sa hrpom dokumenata koje je prikupio za šest godina tokom borbe za svoju imovinu sa svim kosovskim institucijama, Branislav dalje navodi kako je tražio pomoć i počevši od vrha išao kod predsednika Kosova, dva puta kod premijera Kosova, tada je to bio Agim Čeku, a obraćao se i Hašimu Tačiju. “Obišao sam sve sudske i vansudske institucije i organizacije. Sve njih sam upoznao sa ovim predmetom prilažući dokumenta. Do danas, niko nije preduzeo ama baš ništa. Svi prebacuju odgovornost na druge “tu je UNMIK”, kažu. A za sve ove ljude koji su se ogrešili o zakon za šta ja imam dokaze, ne samo uzurpator već i sudije, jednostvno kao da zakoni Kosova ne važe”. Osim porodične kuće u Požarevu, Mihajlovićima je uzurpirana i sva obradiva zemlja. “Sve su nam oduzeli, 5 hektara zemlje, kuću koja je bila u strogom centru naselja. Vrednost imovine procenjena je na oko million evra. A sve to smo morali da napustimo, jedva smo izvukli žive glave, sa po dve torbe u rukama smo otišli u Srbiju”, kaže Mihajlović koji sada sa svojom porodicom stanuje u iznajmljenoj kući u selu koje se nalazi na sedam kilometra od njegovog imanja. U selu Požaranje je do 1999-te živelo nešto više od 200 Srba. Od tada ih više u tom selu nema.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017