Vesti

Srbi u Vitini i dalje bez struje

Kosovska energetska korporacija je većini Srba koji žive u Vitini isključila struju. Jedan od njih je Vitko Šotić, koji smatra da je ovo još jedan vid pritiska na preostale Srbe u Vitini. “Ja mislim da je sve to politički akt od strane Albanaca, to je vid nasilja. Sva električna brojila u ovoj ulici su na srpska imena. Kad ustanove da u tim kućama žive Albanci, radnici KEK-a im ne isključe struju”, kazao je Šotić za KIM radio. Njegova supruga Slobodanka pokušava da organizuje život svoje porodice, ali s obzirom na stalna isključenja vode i struje, to je gotovo nezamislivo. “Peremo na ruke, grejemo vodu za kupanje, uveče nam isključuju i vodu, pa svi moramo da imamo i zalihe vode. Nemamo ni slobodu kretanja, pa bi nam možda bilo lakše u zatvoru, nego što živimo ovde. Zaboravili smo šta je to lep život”, kazala je ona. Ovim ljudima je potrebna svaka vrsta zaštite i elementarna sigurnost. Mitar Stanojević, predstavnik ovdašnjih Srba i jedan od onih kojima je isključena struja, kaže da su radnici KEK-a počeli redom da seku žice svim korisnicima srpske nacionalnosti u Vitini. On dodaje da je zbog raznih pritisaka, neophodno da predstavnici Srbije budu što više prisutni na ovim prostorima. “Potrebno je ovim ljudima uliti nadu da ostanu i opstanu na ovim prostorima. Predstavnici Srbije trebaju što češće ovde dolaziti i pružiti ljudima podršku”, istakao je Stanojević. Zemlja koju su Srbi obrađivali je uzurpirana, a većina njih je ostala bez posla 1999. godine, tako da sada nemaju odakle da plate račune za struju koji iznose i po 5000 evra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017