Vesti

OEBS: Politička i bezbednosna situacija u prvoj polovini 2008. godine bila je stabilna

Šef misije OEBS-a na Kosovu ambasador Tim Guldiman, predstavio je danas na konferenciji za štampu u Prištini, izveštaj o proceni stanja ljudskih prava, etničkih odnosa i demokratije. Izveštaj obuhvata period od avgusta 2007 do jula 2008 godine. Tokom perioda izveštavanja, desila su se dva veoma važna politički motivisana nasilja-19. februara i 17 marta u severnom delu Kosovske Mitrovice. Jedan se odnosio na paljenje carinskih punktova, a drugi na ponovno dobijanje kontrole nad sudom u Mitrovici, ocenjeno je u izveštaju o proceni stanja ljudskih prava, etničkih odnosa i demokratije. Pored dostignuća, u izveštaju su navedeni i nedostaci. I dalje prisutan zastoj između Prištine i Beograda po pitanju statusa čini napredak u integraciji zajednice kosovskih Srba u društvo i javni zivot Kosova. Guldiman je napomenuo da su se paralelne administrativne institucije proširile na političko polje zbog čega je došlo do još većeg odvajanja, a naročito u severnom delu Kosovske Mitrovice gde žive pripadnici srpske zajednice. Takođe je rekao da postoji nesigurnost i nepoverenje u zajednici kosovskih Srba što sprečava komunikaciju van enklava i da veliki broj nerešenih imovinskih zahteva najviše utiče na srpsku zajednicu. Što se tiče pravosuđa, Guldiman je kazao da je to najslabija javna institucija i da se stalno krše standardi pravičnog suđenja. "Nema pokazatelja da se može sprečiti dalji porast broja sudskih predmeta, a kamoli da se broj smanji", ocenjeno je u izveštaju OEBS-a. U izveštaju se još navodi da je ostvaren vrlo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima. Šef misije na Kosovu ambasador Tim Guldinam ocenio je da je tokom prve polovine 2008. godine, politička i bezbednosna situacija na Kosovu uprkos suštinskim političkim promenama bila stabilna.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017