Vesti

Vitina: KEK isključio struju svim preostalim Srbima

U jedinoj ulici u Vitini u kojoj još uvek žive Srbi, KEK je isključio struju svim srpskim domćinstvima, javio je radio Klokot. Mitar Stanojević, predstavnik ovdašnjih Srba i jedan od onih kojima je isključena struja, kaže da su danas oko13. 30 bez ikakve najave radnici KEK-a počeli redom da seku žice svim korisnicima srpske nacionalnosti u Vitini. “Ne znam tačno kako ali svi Srbi koji ovde žive, bili su na tom spisku”. Stanojević navodi kako se on suprotstavio toj akciji tražeći od radnika KEK-a neki nalog ili sudsko rešenje ali su oni odgovorili da će pozvati policiju. On je na to rekao da bi trebalo pozvati policiju jer ne može tako da se radi i da to predstavlja demonstraciju sile na neki način. “Mi znamo da postoje dugovi ali će, u dogledno vreme, svaki korisnik izmiriti tu svoju obavezu. Međutim, računi su previsoki i u proseku se kreću oko 5 i po hiljada evra po domaćinstvu a u ovom trenutku ni jedna ovdašnja porodica to ne može da plati od jendom”, kaže Stanojević. On podseća i da je ovo vreme kada se priprema zimnica ali će ona sada kao i sva hrana u frižiderima, pošto je svima isključena struja, već za dan - dva morati da se baci. Novinari radio Klokota su, tražeći objašnjenje za ovaj postupak naišli na vrlo negostoljubiv prijem u lokalnoj direkciji KEK-a ali im je, šef te jedinice Ismet Ramadani, ipak rekao da oni razmeju da su dugovanja visoka ali je iz distribucije u Gnjilanu stigao nalog za isključenjem. “Struja nije isključena samo Srbima već i Albancima” tvrdi Ramadani. U Vitini živi još nešto više od stotinu Srba koji ovu akciju KEK-a doživljavaju kao pritisak na sebe kako bi napustili svoje domove.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017