Vesti

Lipljan: Zbog viška dece u vrtiću manjak stolica

Imajući u obzir česta iseljavanja i prethodne događaje u Lipljanu začuđujuće je da predškolska i vaspitno obrazovna ustanova ove godine ima znatno veći broj dece u ondosu na ranije godine. Više od 30 dece različitog uzrasta koriste malu prostoriju podeljenu paravanom. Vaspitačica Gordana Žorić kaže da je jedna polovina sobice rezervisana za predškolce, dok se u drugoj radi sa grupom do četvrte godine. “Nedostaju nam prostorije, dobili smo jednu prostoriju, ali za igru to nije dovoljno, skučeni smo, nemamo dovoljno ni stolova i stolica, igračke su nam stare, pohabane, trebalo bi ih obnoviti… Veliki problem je kada deca užinaju, nemamo stolice za sve, pa onda užinaju u grupama. ” Vrtić u Lipljanu se nalazi pored glavne ulice. Žorić kaže da su provokacije česte i da zbog toga izbegavaju da decu izvode u dvorište. “Ne izvodimo decu u dvorište, uvek postoji neka strepnja, rizično je, mi smo odgovorni za njih, a provokacije su česte”, kaže Žorić. Za decu iz Lipljana jedino druženje je boravak u vrtiću, jer posle toga ne izlaze iz svojih kuća. Kako bi se izbegle stalne provokacije komšija Albanaca u ovom mestu škola i vrtić umesto ponedeljkom, rade subotom, jer je ponedeljak pijačni dan.



Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017