Vesti

L. Zanijer: UNMIK ne raspolaže instrumentima za sprovođenje nadležnosti

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer u današnjem obraćanju Stalnom savetu OEBS-a u Beču rekao je da je uloga UNMIK-a posle proglašenja nezavisnosti Kosova i dolaska EULEKS misije dosta promenjena i da je prostor za njeno funkcionisanje smanjen, javlja dopisnik KiM radija iz Beča Gordana Kukić. “Dok Srbi ne priznaju EULEKS misiju i insistiraju samo na kontaktima sa UNMIK-om albanska većina čak i ne obraća pažnju na moje pokušaje da koristim svoja legalna ovlašćenja, jer za njih ustav Kosova predstavlja jedini osnov iz koga prozlaze sva prava”, rekao je Zanijer. Takođe je dodao da on kao šef UNMIK-a ne raspolaže instrumentima kojima bi mogao da sprovodi svoja izvršna prava data po Rezoluciji 1244 SB UN-a. I o takvim promenama situacije na terenu kada UNMIK smanjuje svoj broj Zanijer vidi priliku i izlaz za misiju EULEKS koja bi mogla da proširi svoju misiju na terenu, pogotovu u ostvarenim pitanjima kao što je povratak raseljenih lica, gde kako je rekao, statistički podaci nisu baš ohrabrujući. Istakavši potrebu veće saradnje između UNMIK-a i OEBS-a, Zanijer je pozvao Stalni savet ove organizacije da kao odlučujuće telo ponovo proceni delatnost i funkciju te svoje misije na Kosovu, uzimajući u obzir nove činjenice na terenu. Što se tiče dalje uloge UNMIK-a Zanijer je u obraćanju novinarima rekao da će pored svoje osnovne uloge po Rezoluciji 1244 SB UN-a, a to je sprečavanje sukoba između dve strane, misija UNMIK-a više imati politički karakter. “Fokusiraćemo se na uspostavljanju kontakta između Beograda i Prištine i ostalih međunarodnih organizacija i faktora u cilju rešavanja otvorenih problema za dobrobit svih stanovnika na Kosovu”, kazao je Zanijer.



Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017