Vesti

ICO učestvuje u formiranju kosovskih bezbednosnih snaga i civilne vazduhoplovne agencije

Kancelarija ICO-a, međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu, Pitera Fejta, podržava nezavisnost Kosova i njen osnovni zadatak je da pomogne Vladi Kosova u formiranju stabilnih institucija u koje će biti uključene sve zajednice, izjavio je Endi Mičel, zamenik šefa Odeljenja za bezbednost u ICO-u. Ahtisarijev plan, je po rečima Mičela, polazna osnova njiohovog angažovanja na Kosovu pa će formiranje kosovskih bezbednosnih snaga biti jedan od njihovih prioriteta. “ Kosovske bezbednosne snage biće institucija koja će ostati pod strogom civilnom kontrolom i biće sastavljena od 2500 aktivnih pripadnika i do 800 pripadnika rezervnog sastava. KZK ce biti raspušten na dostojanstven način. Kosovske bezbednosne snage proćiće obuku multinacionalnih snaga”, rekao je Mičel. Na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici koja je za temu imala „sistem bezbednosti po Ahtisarijevom planu“ Artan Duraku, savetnik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, je rekao da je političko rešenje svih problema najbolje ali je naglasio da će na severu Kosova biti problema pošto je pristup institucijama Kosova tamo za sada ograničen. “Osim carine imaćemo i pograničnu policiju i integrisani pristup granicama. Rezultati će se uskoro videti i život će biti održiv i za obične građane koji tamo žive. Imaće različite predstavnike radi pružanja njihove sigurnosti. Mora postojati jedan komandni lanac i jedan predstavnik države koji je glavni partner građana Kosova koji žive u tom delu. U suprotnom, ukoliko se sve vreme radi na organizovanom kriminalu i uz razne nelegitimne predstavnike život će biti neodrživ za tamošnje stanovništvo, rekao je on. Duraku je naglasio da i međunarodne i domaće komponente na Kosovu rade u jednom cilju a to je jačanje Republike Kosovo. „I u Ahtisarijevom planu navodi se da će država Kosovo biti priznata u okviru granica iz Ustava iz 1974. godine. Kada se države priznavaju one to čine na osnovu postojećih granica tako da mi ne priznajemo da se granica na severu Kosova nalazi na reci Ibar. Neke kosovske institucije funkcionišu i na severu a uskoro ćemo imati i međunarodni sud koji će tamo raditi, carina će takođe funkcionisati“, rekao je Duraku i naglasio da svi moraju imati u vidu da i „obe komponente i međunarodna i domaća rade za Republiku Kosovo“. Najavljeno je da će na Kosovu uskoro biti formirana civilna fazduhopovna agencija koja će vršititi kontrolu vazduhplovnog prostora nad teritorijom Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017