Vesti

Prištinska opozicija: Sa Beogradom razgovarati samo kao ravnopravni član

Prištinska opozicija načelno jeste za pregovore sa Beogradom, ali kako naglašavaju kao dve nezavisne države. Portparol Alijanse za novo Kosovo Arber Gaši kaže da se sa Srbijom mora razgovarati isto kao i sa svakom drugom zemljom u regionu, ali bi najpre Srbija trebala da prizna nezavisno Kosovo. “Svaka zemlja mora da razgovara sa susednim zemljama. Sa Srbijom možemo razgovarati o mnogim temama, ali prvi korak Srbije treba da bude priznavanje nezavisnosti Kosova. Vlast u Beogradu bi trebala da prihvati činjenicu da sada postoji jedna nova zemlja na Balkanu. To je preduslov… Ima mnogo nasleđenih problema koji traže rešenje i verovatno bi smo ih rešili kada bi smo seli i razgovarali, ali samo kao ravnopravni članovi, kao dve države, ” kaže Gaši. Član predsedništva Alijanse za za budućnost Kosova Ćirezi Arben smatra da bi trebalo nastaviti razgovore sa Beogradom, jer je to način, kako kaže, za stvaranje dobrih komšijskih odnosa dve zemlje. “Manje, više, sve politiške partije na Kosovu imaju jednak stav u odnosu na politiku sa Beogradom. Ne mislim da ima onih koji nisu za saradnju sa Beogradom, razgovori bi avansirali dobre komšjske odnose između Kosova i Srbije kao dve susedne države. ” Ćirezi dodaje da kosovsko rukovodstvo do sada nije bilo uspešno u vođenju spoljne politike i da je moralo raditi više i kvalitetnije. Glavna zamerka opozicije na račun Vlade u Prištini je nedovoljno angažovanje oko preuzimanja vlasti na severu Kosova. “U odnosu partija koje su na vlasti i onih koje su u opoziciji pojavila su se neslaganja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, zbog toga što vlast Kosova nije na celoj teritoriji Kosova, zbog toga opozicija insistira na to da vlast Kosova treba da postoji na celoj teritoriji Kosova”, kaže Gaši. Opozicija se nada da ce se stanje promeniti nakon održavanja novih izbora koji su predviđeni Ahtisarijevim planom i čije održavanje se očekuje nakon isteka devet meseci od stupanja na snagu kosovskog Ustava.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017