Vesti

Dečani: Napadnuti i vređani Srbi iz radne grupe za povratak

Deset Srba, članova Radne grupe za povratak napadnuto je danas u Dečanima, izjavio je za KIM radio Zoran Barović, predsednik opštine Dečani. Njih je, prema njegovim rečima, fizički napala i vređala grupa Albanaca, uz povike “Niste poželjni, ne može ovde biti “dobar dan” za vas”. Incident se dogodio ispred i u zgradi opštine a Barović tvrdi da je članovima Radne grupe za povratak u ovu opštinu rečeno da mogu da se vrate samo ako priznaju državu Kosovo a ukoliko dolaze ispred države Srbije, nisu poželji u Dečanima. Kosovska policijska služba je intervenisala i povratnike smestila u džipove, otprativši ih do Peći. Barović smatra da je ovo jasna poruka da Srbi nisu poželjni, ali tvrdi i da ih to neće pokolebati u nameri da se vrate u svoj grad. “Ne odustajemo od povratka, ma šta da se dešava” kaže Barović. Portparol KPS-a za region Peći, Avni Đavukaj za KIM radio kaže da grupa Albanaca nije fizički napala Srbe koji su danas popodne imali sastanak sa predsednikom opštine Dečani, Zoranom Barovićem. “Nije došlo do fizičkog obračuna ali je moguće da je došlo do verbalnog sukoba među njima. Policija je intervenisala kada je videla grupu građana. Imali smo informaciju da će grupa Srba doći danas i razgovarati sa predsednikom opštine. Radi sigurnosti bilo je povećano prisustvo pripadnika KPS-a. Ponavljam, do većih problema nije došlo i do nikakve tuče”, kazao je Đavukaj. Meta današnjeg napada bio je i Božidar Tomić koji je pre tri meseca brutalno pretučen u Dečanima.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017