Vesti

Srpski ministri o nastavku pregovora sa UN administracijom o stanju pravosuđa na severu Kosova

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović, danas su u Kosovskoj Mitrovici nakon sastanka sa predstavnicima pravosudnih organa, najavili nastavak daljih pregovora sa UN administracijom o načinu rešavanja problema pravosuđa na severu Kosova. Tema sastanka bila je razmatranje stanja u kome se radi i pravci daljeg razvoja funkcionisanja pravosudnih organa. Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović rekla je u izjavi novinarima da je najvažnije pitanje organizacije i reorganizacije. „Ono što je bitno jeste pitanje organizacije i reorganizacije sudova, tužilaštava i organa za prekršaje u okviru pravosudnih zakona koji se pripremaju. Ja se duboko nadam da će se naći na jesenjem zasedanju parlamenta, što je i obaveza i sprovođenje ustavnog zakona i donetog ustava“, rekla je Malović. Ona je dodala da je pored ovoga razmotrena i mogućnost rada sudovima u okviru međunarodnog suda i koje su to teme za razgovor koje će imati sa predstavnicima UNMIK-a. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je Ministarstvo počelo da sprovodi ciljeve Vlade Srbije i jačanje institucija države na ovim prostorima. „Sastanak je bio konstruktivan i došli smo do dogovora o našim sledećim koracima na koji način može Ministarstvo pravde i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pomoći da se prevaziđe vakuum koji postoji na severu Kosova“, rekao je Bogdanović. On je naglasio da će pregovori sa UNMIK-om biti nastavljeni. Ljiljana Stevanović, predsednica veća za prekršaje iz Prištine očekuje da će se problemi rešiti. „ Mi pre svega tražimo da to za nas radi naše Ministarstvo pravde u Beogradu. Podržaćemo svaki dogovor koji se postigne“, kazala je Stevanović. Na današnjem sastanku ocenjeno je da Vlada Srbije, Ministarstvo pravde i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju neće doneti nikakvu odluku bez saglasnosti pravosuđa na severu Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017