Vesti

Pomoravlje: Nepromenjen stav Srba o decentralizaciji

Decentralizacija na Kosovu I Metohiji i tri opštine koje po Ahtisarijevom planu ulaze u taj proces, Klokot, Parteš i Ranilug postaju sve aktuelnije među lokalnim Srbima, javlja radio "Klokot". Jedan od lidera Srba kosovskog Pomoravlja i učesnik na bečkim pregovorima, Milorad Todorović, kaže da su reakcije građana na decentralizaciju ostale nepromenjene u odnosu na stav koji je srpska zajednica zastupala i tokom tih pregovora. „Te reakcije su sada rezolutnije u smislu da odbijaju bilo kakav model decentralizacije osim onoga koji je predložila srpska strana na pregovorima u Beču na kojima do sporazuma nije došlo“ kaže Todorović. On navodi kako se u svojoj lekarskoj profesiji ali i političkom angažmanu susreće sa mnogo ljudi ali da do sada nije čuo „smešnije mišljenje“ od mišljenja sadašnjeg ministra za lokalnu samoupravu u vladi Kosova Sadri Feratija, a koje su pre neki dan preneli neki mediji na albanskom jeziku, da je srpska zajednica na KiM za decentralizaciju onako kako je to predviđeno Ahtisarijevom planom. U istoj toj izjavi, Ferati konstatuje da u procesu decentralizacije učestvuje veliki broj Srba na šta Todorović kaže da je to „podmetanje u zavijenoj formi“. „Mislim da je ta izjava bez ikakvih osnova To su njihovi „privatni Srbi“ zapošljeni u njihovim institucijama i ako su samo njih intervjuisali onda te brojke možda mogu da budu i veće“ objašnjava Todorović.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017