Vesti

UNMIK: Nastavljamo ulogu posrednika između Beograda i Prištine

Proces rekonfiguracije UNMIK-a odvija se bez većih problema uz zadržavanje nadležnosti koje je u poslednjem izveštaju naveo generalni sekretar Ban Ki Mun, rečeno je danas u Prištini na konferenciji za novinare. Portparol UNMIK-a, Aleksandar Ivanko, kaže da je proces rekonfiguracije UNMIK-a intenziviran poslednjih dana. Smanjuje se broj osoblja i nadležnosti koje je ova organizacija imala proteklih godina. ” Čak i rekonfigurisan UNMIK, koji će biti smanjen za 70%, imaće svoje funkcije koje će obavljati a to je pre svega političko izveštavanje i praćenje kao i neke sporedne funkcije u oblasti pravosuđa i policije a nastavićemo da pomažemo i Vladi Kosova u predstavljanju Kosova u međunarodnim forumima”, rekao je Ivanko. Za UNMIK i dalje ostaje prioritet organizovanje nastavka dijaloga Prištine i Beograda o tačkama koje je predložio Ban Ki Mun. “Ako postoji volja da Beograd i Pristina sednu za isti sto i razgovaraju o određenim pitanjima mi ćemo im rado pomoći. U suprotnom mi ćemo nastaviti da posredujemo između Beograda i Prištine pokušavajući da dođemo do određenih rešenja”, poručio je portparol UNMIK-a. Najavljeno da je da bi, prema planovima, proces rekonfiguracije UNMIK-a i raspoređivanje EULEX-a trebalo da bude okončan do kraja oktobra.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017