Vesti

Porodice nestalih i kidnapovanih na KiM zahtevaju pravdu

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih osoba na Kosovu i Metohiji zatražilo je danas od šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera rasvetljavanjue sudbine kidnapovanih i nestalih u Pokrajini. Predsednik Udruženja Simo Spasić kaže da Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih već deset godina traži samo rasvetljavanje sudbine njihovih najmilijih. “Imamo pravo da kao predstavnici žrtava pitamo gde je pravda za srpske žrtve? Odgovornost mora da bude za sve ista i nećemo dozvoliti da oni, koji su počinili zločine na prostoru Kosova i Metohije, budu na slobodi, da se bave politikom, da budu ministri, državnici fantomske države i premijeri. Tražimo od UNMIK-a i KFOR-a da konačno uhapsi i albanske zločince’’ rekao je Spasić. Supruga kidnapovanog doktora Andrije Tomanovića, Verica kaže da se istina ne sme skrivati od porodica i da se moraju ispostovati međunarodne norme. “Želimo da se u potpunosti ispoštuje Ženevska konvencija o ljudskim pravima, Rezolucija o prisilnom zatvaranju, Rezolucija o oslobađanju i sve druge norme međunarodnog prava koje moraju važiti i za naše porodice. Želimo da prestane jezik mržnje među našim narodima i da nastavmo i u Evropi i u svetu zajedno’’, kazala je Tomanović. Zanijeri je obećao da će UNMIK razmotriti način na koji se mogu rešitii njihovi problemi. “Saslušao sam ih i rekao im isto što i Albancima pre neki dan, da ću ovom problemu posvetiti posebnu pažnju, jer je to veoma važno pitanje za budućnost svih ljudi na Kosovu”. Prema podacima Međunarodnog Crvenog krsta, tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji je nestalo 5. 950 osoba. Za 1300 njih se još uvek ništa ne zna. 2008. je godina u kojoj je rasvetljen najmanji broj sudbina kidnapovanih i nestalih Srba.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017