Vesti

Gora:Srednja škola u selu Mlike zaključana. Nastavnici i učenici traže redovno izvođenje nastave

Za oko 200 đaka u selu Mlike u opštini Dragaš nastava nije krenula ni danas pošto su rano jutros deca srednje Ekonomske škole naišla na blombirana vrata, saznaje KIM radio. Školu je, prema izvorima KIM radija, zaključalo albansko rukovodstvo opštine Dragaš protiveći se da deca goranske zajednice u toj školi nastavu pohađaju po planu i programu republike Srbije. Ovakav postupak opštinskog rukovodstva primorao je roditelje da jutros u dvorištu ove škole zajedno sa učenicima održe protestni skup sa koga je upućen apel nadležnim institucijama da reše međusobne sporove i omoguće redovno izvođenje nastave. “Kosovski MONT je od nastavnog osoblja u opštini Gora tražio da potpišu ugovor o saradnji a pošto su prosvetni radnici na Gori to odbili izvođenje nastave je onemogućeno u srednjoj školi u selu Mlike dok je deci koja žele da uče po planu i programu Srbije zabranjen ulazak u OŠ: Nebojša Jerković u Dragašu. Nastavnici su odlučni da rad nastave po planu i progranu Srbije” rekao je u izjavi za Kosmu predsednik opštine Gora Abdi Alija. Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo I Metohiju, Oliver Ivanović, izjavio je juče da će predstavnicima UNMIK-a biti upućeno protestno pismo zbog ovog problema. Na teritoriji Gore nastava je juče u većini škola počela redovno. Učenici i profesori na Gori koji žele da se školuju po planu i programu Republike Srbije već dve godine suočeni sa istim problemom pa zbog toga jedan deo učenika sa Gore već dve godine nastavu pohađa, umesto u školi, u dve privatne kuće u selu Kruševo. Na Gori prema srpskom nastavnom planu i programu nastavu pohađa oko 1200 učenika.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017