Vesti

Nedostatak finansija i iseljavanje najveći problemi lokalne samouprave u Kosovskoj Kamenici

Novoizabrano opštinsko rukovodstvo Kosovske Kamenice na samom početku svog mandata suočava se sa velikim problemima, javlja Klokot radio. Najveći problemi koje uostalom muče i ostale lokalne samouprave u Kosovskom Pomoravlju i zbog kojih su prinuđeni da deluju u vanrednim okolnostima, jesu nedostatak finansija i iseljavanje. U razgovoru za Klokot radio predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jeftić je posebno istakao ova dva zadnja problema. „Nažalost, problema je mnogo, ali je osnovni problem oko finansiranja. Činjenica je da su nam materijalna sredstva svedena na minimum. Jedna opština tipa Kosovske Kamenice materijalno dobija 50 000 dinara, a pri tom plaća prostor od 40 000 dinara, tako da ne može da funkcioniše“, kaže Jeftić. On dodaje da postoje i problemi druge prirode. „Najpre bih naglasio problem koji je sada najaktuelniji a to je problem iseljavanja ljudi, problem nepostojanja mogućnosti da se stanovnici naše opštine zaposle, da se na neki način aktiviraju u tom smislu. To su dva najbitnija problema“, ističe Jeftić. Lokalna samouprava na čijem je on čelu ima dugoročne planove, kako ekonomske tako i planove upošljavanja, posebno mladih da bi opstali i ostali na svojim ognjištima. „Planovi razvoja opštine se baziraju na resursima i zatečenom stanju koje smo dobili. Kod nas postoji mogućnost pokretanja mlekare koja nije u pogonu već nekoliko godina, kao i mogućnost pokretanja zemljoradničke zadruge i veterinarske službe u okviru sistema Republike Srbije. U opštini Kosovska Kamenica živi oko 12 hiljada Srba a lokalnu vlast sačinjava koalicija SRS-DSS-NS i SPS.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017