Vesti

Vitina: Školska godina počela sa drastično smanjenim brojem učenika

U svim osnovnim školama na teritoriji vitinske opštine školska godina je danas počela bez većih problema. Međutim, najalrmantnija situacija je u osnovnoj školi „Mladen Marković“ u Vitini u kojoj je, od nekadašnjih 500 osnovaca do koliko ih je bilo 1999. godine, sada upisano svega 28 učenika od prvog do osmog razreda, javlja radio Klokot. Direktor ove škole, Mitar Stanojević, kaže: „Ovo je, do dolaska KFOR-a, bila najveća škola u ovoj opštini. Tada su deca bila primorana da napuste zgradu i od tada se nastava odvijala po privatnim kućama sve do poslednjih godina kada se čak crkvena zgrada koristi za potrebe škole a tu se nalaze i učionice. Nažalost, ove školske godine nema upisanih učenika u četvrti razred osnovne škole“ kaže Stanojević. Iseljavanje je najveći problem ove sredine. U Vitini je do 1999. godine živelo preko 10000 Srba a do danas je taj broj drastično smanjen. U ovoj opštini funkcionišu tri osnovne škole sa svojim odeljenjima u koje je ove školske godine upisano 36 prvaka tako da je ukupan broj đaka, od prvog do osmog razreda, 418 mališana.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017