Vesti

Gora: Kosovske vlasti srušile predajnik Mobilne telefonije Srbije

Repetitor Mobilne telefonije Srbije koji je građen na Gori sa ciljem da pokrije oblast u kojoj žive Goranci, porušen je od strane kosovskih vlasti. MTS je u procesu izgradnje repetitora na prostoru Gore gde su izvođači radova završili izgradnju platforme ali su kosovske vlasti, uz pratnju policije i KFOR-a „na vrlo bahat način“ porušile ono što je izgrađeno do sada uz obrazloženje da ne postoji dozvola za izvođenje radova. Alija Abdija, predsednik opštine Gora za KIM radio kaže da je repetitor izgrađen u dvorištu privatne kuće na nadmorskoj visini od 2000 metara „ali su oni ipak tražili dozvolu za izgradnju i nakon toga pristupili rušenju a na taj način nisu ispoštovali čak ni zakone privremenih kosovskih institucija u kojima apsolutno nema osnova za ovakav postupak“. Abdija navodi da na teritoriji Gore „funkcionišu još dve mreže, jedna kosovska i jedna slovenačka. Oni su svoje repetitore postavili ne tražeći i ne posedujući bilo kakvu dozvolu kosovskih institucija“. On dodaje da je to seoska sredina i da ona nije obuhvaćena nikakvim projektima niti planovima za urbanizaciju i prostorno planiranje pa samim tim i ne podleže neophodnosti građevinskih dozvola. Građanima Gore je na ovaj način uskraćena komunikacija sa rođacima od kojih se većina kao raseljena lica, a ima ih oko 5 hiljada, nalazi u centralnoj Srbiji. Usluge koje pružaju lokalne mreže isuviše su skupe jer se ti razgovori tretiraju kao međunarodni. „Takvim načinom rešavanja problema građani su zabrinuti zbog ophođenja kosovskih institucija prema građanima Gore“ kaže Abdija. Predajnici MTS-a postoje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije i to ne samo na teritoriji naseljenoj Srbima. Oni se nalaze u Štrpcu, Đakovici, Peći, a čak dva se nalaze u centru Prizrena i ni za jedan od njih nije tražena niti izdata bilo kakva dozvola. Sve ovo je “više nego jasna poruka stanovnicima Gore” koji su ostali lojalni matičnoj državi Srbiji da cela akcija ima političku pozadinu i da predstavlja “još jedan u nizu pritisaka na građane i njihove potrebe” tvrdi Abdija.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017