Vesti

Kancelarija Pitera Fejta počinje rad na formiranju decentralizacije srpskih opština na Kosovu

Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu (ICO) počinje da radi na procesu decentralicacije srpskih opština na Kosovu, saznaje KIM radio. Iz ove kancelarije KIM radiju je potvrđeno da će uskoro početi formiranje pripremnih opštinskih timova koji će u okviru konsultacija u procesu decentralizacije imati ulogu koordiniratora između kancelarije i zajednica na Kosovu. “Ti timovi će formirati buduća radna mesta u tim opštinama, odrediće sektore i njihove zadatke u budućnosti. Timovi će biti zaduženi za osnivanje tih budućih opština i radnog osoblja u njima”, rekao je KIM radiju portparol kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu, Endi Meg Gafi. U saopstenju ICO-a dostavljenom KIM radiju navodi se da će u sastav pripremnih timova biti uključeni i ljudi koje će građani u konataktu sa predstavnicima ICO-a predložiti a njihov prevashodni zadatak, će prema najavama, biti vođenje računa o interesima i stavovima zajednica sa kojima će stalno voditi konsultacije. Dalje se navodi da će Vlada Kosova, a posebno lokalna ministarstva imati vodeću ulogu, dok će međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt formalno posredovati u odnosima sa opštinskim pripremnim timovima. Gafi je radiju rekao da će ti timovi imati savetodavnu a nikako izvršnu vlast u sprovođenju odluke o formiranju i radu tih opština na Kosovu. “Ne znamo o kojim se op[tinama radi. Ono što vam mogu sa sigurnošću reći jeste da se radi o srpskim opštinama na Kosovu. To je i bila svrha posete Pitera Fejta Vitini pre par dana”, rekao je Gafi. Portparol kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu, Endi Meg Gafi, izrazio je zadovoljstvo zbog, kako navodi, velikog interesovanja zajednica širom Kosova za proces decentralizacije. ”Pošto svakodnevno pričamo sa ljudima o decentralizaciji, vidimo da oni pozitivno reaguju na dobrobit koju će njihove zajednice imati od tog procesa". Meg Gafi dodaje da pripreme za siroku javnu informativnu kampanju o procesu decentralizacije, koja će započeti u septembru, napreduju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017