Vesti

Smanjenjem UNMIK-ovog osoblja povećavaće se broj pripadnika EULEX-a

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko ponovio je danas da će odeljenje civilne misije u Prištini prestati sa radom u ponedeljak kada će se broj zaposlenih u UNMIK-u smanjiti za nešto više od 70 posto. Ivanko je istakao da je proces rekonfiguracije u toku i da EULEX radi pod kisobranom UN-a. “Kako se broj osoblja UNMIK-a smanjuje tako će se EULEX širiti i to će trajati nekoliko meseci, verovatno do kasno u jesen. Mi ćemo se smanjiti za 70 odsto, a EULEX će se za to vreme povećati sa određenim brojem ljudi”, kazao je Ivanko. On je na konferenciji u Prštini ponovio stav UNMIK-a da srpski pripadnici KPS-a koji žele da služe svojoj zajednici trebaju da se vrate na posao i rade pod postojećim komandnim lancem. “Za sada ne postoji novi lanac komandovanja, međutim, ako postoje nove ideje gde bi UN mogao da pomogne kao i u dijalogu između Beograda i Prištine, mi smo tu da ponudimo naše usluge. Ono što želim da kažem je da mi nismo strana u pregovorima već samo pokušavamo da olakšamo dijalog na lokalnom nivou između Prištine i Beograda, da vidimo da li možemo da rešimo preostala pitanja. Možda ćemo moći, a možda ne”, rekao je portparol UNMIK-a. Portparol KPS Veton Eljšani je kazao da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Kosova doneli odluku o produžetku suspenzije za srpske policajce u KPS-u. “ Policajci su idalje suspendovani, ali oni idalje primaju platu. Ne znamo dokle će to biti tako jer o tome odlučuje minstar unutrasnjih poslova”, kazao je Eljšani. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je danas odbacio kao neistinite tvrdnje novinara da je šef UNMIK-a Laberto Zanijer u lošim odnosima sa kosovskim vlastima i Polom Akdeom iz EULEX-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017