Vesti

Goraždevac: Obeležena petogodišnjica ubistva dece na Bistrici

Pet godina nakon ubistva dece u Goraždevcu na groblju su se okupile porodice i prijatelji ubijenih i odali im počast i slavu. Na današnji dan pre pet godina, izvršen je oružani napad na srpske dečake dok su se kupali na Bistrici kod Goraždevca, a u kome su smrtno stradali trinaestogodišnji Pantelija Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović. U tom napadu ranjeni su Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13). Majka pokojnog Ivana, Senka rekla je KIM radiju da ubistvo njenog sina treba da bude opomena i poruka mladim ljudima na Kosovu da se čuvaju jer posledice mogu biti nesagledive. Ona je apelovala na odgovorne da pronađu ubice i privedu ih pravdi. Meštani Goraždevca sa bolom se sećaju 13. avgusta i izražavaju ogorčenje što počionioci ovog zlodela nisu privedeni pravdi. Dragana Srbljak koja je pre pet godina bila ranjena na Bistrici, kaže da je ovaj događaj potpuno promenio život mladih u ovom metohijskom mestu. “U potrazi za poslom, i slobodom mladi odlaze u centralnu Srbiju, niko ne čini ništa da ovi mladi ljudi nastave dalje, već još žive u senci ovog događaja”. Od državnih zvaničnika Srbije parastosu u Goraždevcu danas je prisustvovao samo državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović koji je obećao da država Srbija nikada neće zaboraviti nevine žrtve koje su nekome zasmetale, samo zato što su Srbi. Mesto na reci Bistrici gde se dogodio napad na srpsku decu sada je opustelo, a reka se od šiblja i korova jedva nazire. Novinar radio Goraždevca koji je bio svedok ovog događaja kaže za KIM radio da će vreme možda sprati tragove, ali traumu i sećanje na 13. avgust 2003. godine neće nikada. U Goraždevcu kod Peći živi oko 1000 Srba.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017