Vesti

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju: Nije me stid i sramota!

Doći će vreme kada Kosovo više neće moći da toleriše dualizme i vaninstitucionalne oblike koji izazivaju iluzije kod građana, ali i probleme u državnim institucijama i u sprovođenju zakona, rekao je danas u Čaglavici predsednik Kosova Fatmir Sejdiju. On je na konferenciji za novinare u Medija Centru istakao da ovo društvo treba da ima posebno poštovanje prema svim zajednicama, da ima svoj osnovni pristup i to kako u izgradnji dobrog života građana Kosova, tako i usmerenje ka evropskim integracijama, članstva u EU ali i NATO-u. Odgovarajući na pitanje novinara KIM radija da li ga je sramota što dolazi u srpsku enklavu koja nestaje jer se ljudi iseljavaju, iz Prištine gde nema nijedne srpske porodice, Sejdiju je rekao da na Kosovu još uvek nisu rešeni praktični problemi zbog dela građana koji još uvek žele da budu taoci starog prisutupa iz različitih razloga. “Kosovo je izašlo iz velike traume i potrebno je vreme i angažovanje samih građana da bi se prevazišao stah i negiranje procesa razvoja. Nije me stid i sramota za ono što vi mislite da treba. Potrebno je i ohrabrenje od strane srpskih građana”. Sejdiju smatra da manjinske zejednice koje žive na Kosovu treba du budu veza za dobrosusedske i prijateljske odnose sa zemljama u regionu kako bi se Kosovo lakše kretalo ka drugim važnijim procesima kao što su evropske integracije. On je izjavio da Kosovo predstavlja poseban slučaj sa svim svojim kvalitetima i istorijskim, pravnim, političkim i ustavnim i da se ne može praviti paralela sa konfliktima u Južnoj Osetiji. “Apsolutno ne mora biti upoređivanja i paralela Kosova sa drugim prostorima u regionu. To je najbolje objašnjeno u sveobuhvatnom predlogu Martija Ahtisarija i zbog takvog kvaliteta Kosovo je i dobilo međunarodnu podršku. Za nas je značajno da upravo ovaj „sui generis“ za Kosovo služi i kao jedan poseban pristup odgovornosti koji je imao u svom projektu i sistem razvoja države i jedan najbolji model saradnje i sa onima koji su izazvali lošu situaciju u skorijoj istoriji. Sejdiju očekuje da zbog situacije u Južnoj Osetiji neće stati proces priznavanja Kosova, ali da postoji mogućnost da će pojedine zemlje duže oklevati oko priznanja. “Možda će neke zemlje duže studirati svoj pristup kako bi dale potvrdu priznavanja, ali mi ćemo istovremeno razvijati naše aktivnosti i imaćemo jednu značajnu saradnju sa onima koji podržavaju Kosovo. Bavićemo se svojim građanima i njihovom perspektivom kako bi nas i drugi priznali i kako bi smo krenuli ka razvoju”. Predsednik Kosova danas je posetio Medija Centar u Čaglavici u pratnji ministra za lokalnu samoupravu Sadrija Feratija. Povod za ovu posetu bila je pomoć Ministarstva lokalne samouprave i Britanska ambasada koji su ovom centru poklonili opremu za simultani prevod. Britanski ambasador Endi Sparks, iako je bilo najavljeno, danas nije došao u Čaglavicu.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017