Vesti

UNMIK smanjuje broj službenika za 70%

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio je za KIM radio, da od danas počinje smanjivanje broja službenika misije UN na Kosovu. Prema njegovim rečima, smanjivanje broja osoblja UNMIK-a trajaće nekoliko meseci, a predviđeno je da se sadašnji broj zaposlenih smanji za 70 procenata. “Nameravamo da ovaj proces okončamo do kraja jeseni, ali vam ne mogu reći tačan datum, ”rekao je Ivanko, dodajući da će se poslovi koje će preostalih 30 procenata UNMIK-ovog osoblja nastaviti da obavljaju na Kosovu i Metohiji, ticati političkog angažovanja i nadgledanja ovdašnje situacije. “Pošto Kosovo nije član mnogih međunarodnih organizacija, mi ćemo možda nastaviti da obavljamo tu ulogu kao i ranije, npr. CEFTA je jedna od tih organizacija, gde ćemo posredovati umesto Kosova. UNMIK će možda i učestvovati kao posrednik u dijalogu koji treba da se vodi između Beograda i Prištine, a koji se tiče šest tačaka iz pisama generalnog sekretara UN-a upućenih predsednicima Kosova i Srbije - Fatmiru Sejdiu i Borisu Tadicu”, objašnjava Ivanko. On kaže da UNMK-ova administracija nema više mandat da upravlja Kosovom, vec će taj posao preuzeti kosovska Vlada, a koja će osim poslova preuzeti i zgrade u kojoj se nalazi glavni UNMIK-ov štab u Prištini. “ Ove zgrade su javno vlasništvo, kao takve one pripadaju kosovskoj Vladi, a Vlada će da odluči šta dalje sa njima. Mi ćemo se iz njih iseliti u najboljem slučaju do kraja avgusta, možda malo kasnije. Svo naše preostalo osoblje i logistika biće smešteni u Kosovu Polju”, rekao je Ivanko dodajući da će UNMIK jedino zadržati kancelarije u Mitrovici. Prema procenama u Prištini, proces rekonfiguracije UNMIK-a, trebao bi da se okonča najkasnije do decembra ove godine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017