Vesti

SNV: Osuda ratno-huškačke retorike Bajrama Redžepija

“SNV KiM najoštrije osuđuje “ratno-huškačku“ retoriku koju poslednjih dana sve češće ispoljavaju albanski političari, a koja se čula i od gradonačlenika južnog dela Kosovske Mitrovice Bajrama Redžepija, koji upozorava na mogućnost samoorganizovanja Albanaca u cilju vraćanja, kontrole nad severnim delom K. Mitrovice” navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije. U saopštenju se dodaje da SNV Kosova i Metohije smatra da je Srbima jasna nervoza koja vlada među albanskim političarima zbog toga što njihovi planovi ne idu očekivano brzo u smislu utvrđivanja samoproklamovane državnosti, ali da Srbi ne mogu da prihvate činjenice da Albanci, mimo međunarodnog prava nasilno stvaraju državu, preteći pri tome međunarodnoj zajednici, najvišim telima u UN i rukovodstvu UNMIK na terenu, ukoliko se njihovi „snovi“ ne ostvaruju putem kojim su zacrtani. SNV KiM naglašava da je takav pristup rešavanja problema u Pokrajini za Srbe neprihvatljiv i podseća međunarodnu javnost da će Srbi sa Kosova, a u saradnji sa međunarodnom zajednicom, učiniti sve što je u njihovoj moći da na demokratski i civilizovan način uz poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244 SB UN ne dozvole eskalaciju sukoba i destabilizaciju Pokrajine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017