Vesti

Osojane, Oliver Ivanović: Nova politika za KiM bez politizacije i stranačkih interesa

U Osojanu kod Istoka svečano je proslavljena 7 godina od povratka Srba u ovo mesto. Povratak u Osojane je najuspešniji primer povratka na Kosovu i Metohiji. Svetu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom hramu sv. Arhangela Gavrila služili su episkopi raško-prizrenski Artemije i vikarni lipljanski Teodosije. Episkop Teodosije smatra da je Osojane postalo centar života svih povratnika u Metohiju i da je posebna radost videti obnovljenu školu, domove, kao i mogućnost da poljoprivrednici rade imanja. “ Mislim da će Osojane biti primer i slika za sve druge koji se budu ohrabrili na korak povratak i da krenemo, da kažem, napred u budućnosti i da nam Bog pomogne u tome”, kazao je vikarni episkop Teodosije. Svečanosti je prisustvovao državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. On je istakao da država mora i treba da brine za konkretne ljude i njihove potrebe. “Povratak se mora nastaviti i mi uz pomoć međunarodne zajednice treba da učinimo sve da realizujemo uspešne projekte povratka. Promena politike mora da bude u tom smislu da se Kosovo i tema povratak ne politizuje više, da se to ne koristi u dnevno političke svrhe pogotovu ne u partijske, da nastojimo da bez mnogo publiciteta obezbedimo ljudima povoljne uslove da se mogu vratiti, da mogu da žive”, rekao je Ivanović. Jedan od osnovnih problema mladih ljudi povratnika je nezaposlenost. Oni očekuju otvaranje radnih mesta kroz različite projekte. Sonja Vuković se, kako kaže, “nije mogla pronaći“ u raseljeništvu već se vratila u svoj zavičaj gde radi u omladinskom centru i pomaže mladima. „ Moj moto da se vratim ovde bila je ljubav koju osećam za ovo selo, jer sam sve vreme u izbeglištvu imala želju za povratkom. Nikada nisam uspela da se adaptiram na život u drugim delovima Srbije“, kaže Sonja. U Osojanu radi osnovna i srednja škola, ambulanta, otvoreno je nekoliko kafana i prodavnica a selo od povratka do danas obezbeđuju pripadnici španskog KFOR-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017