Vesti

Randjel Nojkić: Proces decentralizacije voditi na nivou Beograda i Prištine

Reagujući na izjavu Pitera Fejta da kosovska Vlada treba da izabere predstavnike Srba sa kojima će otpočeti proces decentralizacije, jedan od političkih lidera kosovskih Srba, Ranđel Nojkić kazao je za radio KIM da je pitanje legitimnosti Srba koji mogu i trebaju da razgovaraju sa predstavnicima međunarodne zajednice, pa i sa kosovskim institucijama krajnje komlikovano. “Ako se posmatra sa aspekta UNMIK-a i kosovskih institucija onda legitimitet imaju oni koji su učestvovali na tim izborima s tim što se mora naglasiti da oni nemaju kredibilitet jer je veoma mali broj Srba izašao na kosovske izbore. Što se tiče Beograda, legitimitet je svakako na predstavnicima koji su učestvovali na izborima 11. maja, ali opet je tu problem da su ti izbori urađeni u suprotnosti sa Rezolucijom 1244”, smatra Nojkić. On dodaje da proces decentralizacije nikako ne bi smeo da se vodi na ovim nivoima, već pre svega na nivou zvaničnog Beograda i Prištine, uz posredovanje UNMIK-a. “Decentralizacija je nešto što je veoma bitno u ovom trenutku, jer bi se njome rešili mnogi problemi kosovskih Srba”, ocenjuje Nojkić. Ipak on insistira na tome da pitanje decentralizacije i pitanje statusa Kosova moraju biti potpuno odvojena pitanja koja neće smeti da se istovremeno rešavaju. “Decentralizacija je proces koji se tiče ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, ona mora da bude vrlo jasno definisana, dok je statusno pitanje državno i nacionalno. Tu presudnu reč i ulogu mora da ima Beograd”, zaključio je Nojkić..Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017