Vesti

Trgovina decom i prosjačenje na Kosovu nisu krivična dela

Sprečavanje trgovine ljudima i prevencija njihove dalje ekspolatacije ne pokazuje rezultate na Kosovu jer trgovina decom i prosjačenje nisu zakonom određeni kao krivična dela. Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu i nevladina organizacija “Ter des Homes”, sprovode kampanju protiv trgovine decom i prosjačenja na Kosovu. Cilj kampanje je podizanje nivoa informisanosti o opasnostima trgovine ljudskim bićima, kao kršenju prava dece na Kosovu, koja su primorana da prose na ulicama. Artan Duraku, politički savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, kaže da su razlozi zbog kojih dolazi do trgovine mnogostruki. “Može da bude i siromaštvo. Upravo zbog toga, naše ministarstvo sprovodi akcioni plan o sprečavanju trgovine ljudima. Trgovina decom do sada nije tretirana kao kriminal ili vid organizovanog kriminala. Mi se nadamo da ćemo uspostaviti novi pristup ovom novom strategijom. Do sada ovo nije bio slučaj”, rekao je Duraku. Neodgovarajuće kazne za trgovce ljudima i decom i dalje je ozbiljan problem na Kosovu. U ovaj nelegalan posao su uključeni i Srbi i Albanci. Po rečima šefa nevladine organizacije “Ter des Homes”, Artura Marka, ima slučajeva trgovine ljudima i u srpskim sredinama. “Posebno su ovde uključena deca iz romske zajednice iz kampa “Osterode” u Kosovskoj Mitrovici. U međuvremenu, u skladu sa našim podacima o posebnom iskorišćavanju maloletnih devojčica, mi smo imali ovakve slučajeve iz redova srpske zajednice. Mi smo pronašli jednu ovakvu devojčicu iz srpske zajednice na granici u Kačaniku. Ovo su izvori iz kojih smo mi uzeli podatke za objavljivanje našeg ovogodišnjeg izveštaja”. Broj razrešenih slučajeva trgovine ljudima na Kosovu je zanemarljiv a veruje se da uzrok za ovo leži u sve veštijim akcijama kriminalnih albanskih krugova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017