Vesti

Vladika Artemije: Srpski narod treba da ostane na svojim prostorima i da veruje u državu Srbiju

Na Brezovici je u toku jučerašnjeg i današnjeg dana održan redovni godišnji bratski sastanak sveštenstva eparhije raško-prizrenske, na kome su sveštenici podnosili izveštaje o stanju u njihovim parohijama. Tim povodom je danas u crkvi sv. Stefan na Brezovici vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije sa celokupnim sveštenstvom održao liturgiju. U svom obraćanju vladika Artemije je istakao da se u životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ništa značajno nije promenilo u periodu nakon 17. februara i da je sve maltene isto poslednjih devet godina. Mada, postoje indicije da se srpskom stanovništvu još više otežava kretanje kao i dopremanje humanitarne pomoći i lekova, a sve u cilju da se Srbi privole da zatraže pomoć institucija u Prištini a samim tim i priznaju nezavisnost Kosova. "Mislim da srpski narod koji je izdržao sve nevolje do sada treba da pokaže strpljenje i da izdrži i sve ostalo što bude Gospod dopustio. Kao što smo mnogo puta u našoj istoriji izdržali mnoge okupacije ali smo ostali na ovim prostorima i tako sačuvali Kosovo i Metohiju 500 godina pod turskim ropstvom, tako ćemo, nadamo se izdržati i ovu okupaciju koja će, verujemo biti daleko kraća nego što je bila ona od 500 godina", rekao je vladika Artemije. Srpski narod treba da ostane na svojim prostorima i da veruje u državu Srbiju, ističe u daljem obraćanju vladika Artemije. " Srpski narod treba da ostane sa verom u Boga, da ostane pri svojim crkvama i manastirima, oko svojih grobova i da ima poverenje u svoju državu Srbiju, koja, nadamo se da nas neće ostaviti i neće izdati Kosovo". Po završetku liturgije održan je i pomen ruskom piscu Aleksandru Solženjicinu koji se nedavno upokojio u Gospodu u svom domu u Moskvi.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017