Vesti

Piter Fejt: Formiranje srpske opštine u Klokotu?

“Nije na meni da ja odlučujem i biram predstavnike srpske zajednice, to je na Vladi Kosova, a ostaje činjenica da mi izbore održane 11. maja ne priznajemo”, izjavio je međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt, nakon sastanka sa predstavnicima lokalne srpske kancelarije u Vrbovcu. Imajući u vidu da međunarodna zajednica ne priznaje izbore koje je država Srbija održala 11. maja u pokrajini postavlja se pitanje ko su legalni predstavnici Srba sa kojima će se raditi na procesu decentralizacije. Piter Fejt s tim u vezi, tvrdi da predstavnike srpske zajednice treba da izabere kosovska Vlada, a da proces decentralizacije treba nastaviti jer će od nje imati koristi sve zajednice na Kosovu, a posebno srpska. “Decentralizacija i ekonomski razvoj treba da se odvijaju paralelno, ruku pod ruku. Kosovska Vlada će uz našu pomoć i pomoć Evropske unije asistirati u identifikovanju glavnih potreba lokalnog stanovništva”, kazao je Fejt. Proces decentralizacije mnogi na Kosovu osporavaju, jer smatraju da se najpre treba rešiti pitanje severnog dela Kosova. “Imamo kontakte sa predstavnicima na severu, i nadamo se da ćemo uz saradnju sa Beogradom i lokalnim liderima na severu, uskoro otpočeti sa radom”, kazao je Fejt odgovarajući na pitanje novinara zašto su kancelarije ICO-a u severnom delu Mitrovice i dalje prazne. Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Sadri Ferati nada se da će se taj problem rešiti tako što će ljude uveriti da je zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu moguć. “Ja mislim da je i sever, deo Kosova. I mislim da su decentralizacija i zajednička prava u interesu svih Srba, pa zašto ne i onih sa severa. Zašto se razlikuje interes ljudi sa severa, recimo od onih iz Klokota, Raniluga, Gračanice”, pita se ministar Ferati. Predsednik lokalne kancelarije u Vrbovcu Saša Marinković, uveren je da će proces decentralizacije doneti samo dobro srpskoj zajednici, jer će ona njome ekonomski ojačati. “Sticajem okolnosti imaćemo bolje pozicije i više mogućnosti da privređujemo za novu opštinu, a kad kažem opštinu mislim prvenstveno na Srbe koji trenutno u Vitini funkcionišu pod patronatom lokalne kancelarije za zajednice. Pre svega, mislim na ekonomiju, jer ćemo biti u mogućnosti da privređujemo za sebe, odnosno za 4000 Srba, koliko ih živi ovde ”, smatra Marinković. Kosovska Vlada i međunarodna civilna kancelarija na Kosovu počinju implementaciju decentralizacije u septembru, ne čekajući da UNMIK završi svoj rad na Kosovu, mišljenje je prištinskih medija.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017